Open dagen / proefstuderen

Vwo 5 en 6 in 1 jaar

Het Erasmus College is onderdeel van Business School Notenboom.

Bij het Erasmus College kun je 5 en 6 vwo in 1 jaar doen. Het lesprogramma bestaat uit een gemeenschappelijk deel, een vrij deel en het profiel, net als bij de reguliere vwo-opleiding. Om het versneld vwo tot een succes te maken, stippelen we samen de ideale route voor je uit. Zodat je de meeste kans van slagen hebt en daarna de vervolgopleiding van jouw keuze kunt gaan doen.

Het vwo in 1 jaar – hoe werkt het?

Om de laatste klassen vwo in 1 jaar te doen, moet je dezelfde lesstof als bij het reguliere traject leren, maar dan in een kortere periode. Je moet dus extra hard werken. Maar natuurlijk zorgen wij ervoor dat de omstandigheden optimaal zijn. Je krijgt bijvoorbeeld les in een kleinere klas, zodat je de persoonlijke begeleiding krijgt die je nodig hebt. Ook leer je hoe je gestructureerd en planmatig kunt studeren.

Eenjarig vwo (college) - Wat houdt de studie in?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het versnelde traject. Het versnelde traject is bedoeld voor leerlingen die na de havo in één jaar hun vwo-diploma willen halen. En voor leerlingen die een ander profiel willen doen, omdat ze anders een bepaalde vervolgopleiding niet kunnen doen. Maar ook voor scholieren die in hun laatste of voorlaatste jaar zijn blijven zitten en alsnog binnen één jaar willen slagen. Er zijn ook scholieren die naast school ook op hoog niveau sporten of muziek maken. Wat je reden ook is, geloof in jezelf en ga de uitdaging met ons aan. Samen zorgen we dat je slaagt!

Waarom kies jij voor het Erasmus?

Omdat jij het beste onderwijs wilt krijgen, in een prettige leeromgeving. Wij werken er elke dag aan om jou dat te geven. Zodat je met plezier naar school gaat en de beste kans van slagen hebt. Daarom krijg je les in kleine klassen, van goede docenten. We geven je advies en begeleiding wanneer jij dat nodig hebt. Niet alleen in de lessen, maar ook daarbuiten. Heb je bijvoorbeeld dyslexie of faalangst? Of wil je graag bijles voor een bepaald vak? Ook dan kun je erop rekenen dat wij jou helpen.

De intensieve begeleidingstrajecten (exclusief privé bijles) zijn standaard inbegrepen als je ervoor kiest om een opleiding bij het Erasmus College te volgen.

Toelatingseisen

Kom jij in aanmerking om je vwo in 1 jaar te halen? Je moet voldoen aan minimaal één van de volgende eisen:

 • je bent bevorderd naar klas vwo 5, of
 • je hebt een havo-diploma of een certificaat voor de relevante vakken, of
 • je hebt een vergelijkbare opleiding gevolgd.

Eenjarig vwo (college) - Profielen

Je profielkeuze maak je op basis van waar je goed in bent, of op basis van de studierichting die je na de middelbare school wilt kiezen. Het is slim om hierover met de schoolleiding te overleggen.

Onze vwo profielen

Profiel Cultuur en Maatschappij

 • Verplichte vakken: wiskunde C*, geschiedenis
 • Eén keuzevak uit het maatschappelijke deel: aardrijkskunde, maatschappij wetenschappen, economie
 • Eén keuzevak uit het culturele deel: kunstvak, filosofie, moderne vreemde taal

Profiel Economie en Maatschappij

 • Verplichte vakken: wiskunde A**, economie, geschiedenis
 • Profielkeuzevak: M&O, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, moderne vreemde taal

Profiel Natuur en Gezondheid

 • Verplichte vakken: biologie, scheikunde, wiskunde A**
 • Profielkeuzevak: NLT, aardrijkskunde, natuurkunde

Profiel Natuur en Techniek

 • Verplichte vakken: natuurkunde, scheikunde, wiskunde B
 • Profielkeuzevak: wiskunde D, biologie

* Wiskunde C mag vervangen worden door Wiskunde A of B.
** Wiskunde A mag vervangen worden door wiskunde B.

Na het vwo

Je profielkeuze heeft invloed op welke studies je na de middelbare school kunt gaan volgen. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Kom je er in het laatste jaar achter dat je het verkeerde profiel hebt gekozen voor jouw vervolgopleiding? Dan kun je er voor kiezen om de laatste twee jaar vwo in één jaar over te doen met een ander profiel. Bespreek dit met je ouders en de schoolleiding.

Eenjarig vwo (college) - Deelcertificaten

 • Ben jij gezakt in het examenjaar vwo?
 • Heb je slechts een paar vakken niet gehaald?
 • Of heb je je diploma wel behaald, maar heb je nog enkele vakken nodig voor je vervolgopleiding?
 • Of wil jij je juist richten op het herprofileren van een vak / enkele vakken voor je vervolgopleiding?

Het is niet altijd nodig om het hele examenjaar over te doen.

Vwo deelcertificaten

Het Erasmus College biedt je de mogelijkheid om losse vakken te volgen. Hiermee behaal je zogenaamde deelcertificaten vwo. Door deze vwo deelcertificaten te halen, hoef je niet het hele schooljaar opnieuw te doen. Daardoor kun je je extra goed concentreren op de vakken waar je echt moeite mee hebt. Een bijkomend voordeel is dat je tijd over houdt om bijvoorbeeld te werken. Bovendien blijven je behaalde resultaten voor je andere vakken gewoon geldig.

Hoe behaal je deelcertificaten vwo?

Voordat je begint aan je deelcertificaten vwo, is het belangrijk om goed te bedenken wat je doel is. Welke deelcertificaten heb je nodig? En hoeveel? Waar heb je extra begeleiding bij nodig? Dit bespreek je in een persoonlijk gesprek met de schoolleiding. Samen maken we een plan en stippelen we de beste route uit naar jouw doel. Voor het behalen van je vwo deelcertificaten, volg je een schooljaar lang lessen. Ook krijg je huiswerk en studiebegeleiding. Net als de reguliere leerlingen. Want ook al volg je niet het volledige vwo lesprogramma, wij geven je graag 100% aandacht. Zodat jij de meeste kans van slagen hebt.

Is dit de beste optie voor jou?

In sommige gevallen is het behalen van de certificaten niet de beste optie. Soms kan het verstandiger zijn om toch het hele examenjaar opnieuw af te leggen. Als hier een goede reden voor is, geven we je dit advies. Op het Erasmus vinden we het namelijk het belangrijkst dat jij goede resultaten behaalt. En dat je dat doet op een manier die bij jou past. Zodat je straks de vervolgopleiding van je keuze kunt gaan doen. Dus daar concentreren we ons op: op jouw succes.

Eenjarig vwo (college) - Fun

FUN gedurende een schooljaar is erg belangrijk en daar houden wij rekening mee!

Als je voor het Erasmus College kiest, dan kies je voor één jaar hard werken. Uiteraard is het belangrijk dat je tijdens dit jaar ook leuke activiteiten onderneemt met klasgenoten.

Introductieactiviteit

Het schooljaar start met de introductie. Het doel is enerzijds dat je op een ludieke manier kennismaakt met je klasgenoten en anderzijds met het team van het Erasmus College.

Bergsportweek

De bergsport excursieweek (activiteit inbegrepen in het collegegeld) staat in het teken van:

 • samen op reis
 • samen sporten
 • samen in de sneeuw
 • samen lachen

Sint/Kerstviering

Op de locaties wordt een gezellig samenzijn georganiseerd met spellen, surprises en (wellicht) met foute Kersttruien!

Pubquiz

Wij organiseren een PubQuiz voor leerlingen, familie en docenten. We testen de algemene kennis en er zijn vragen ter voorbereiding op de centrale examens! Plezier en gezelligheid staan in de PubQuiz voorop, al mag er ook een vleugje rivaliteit bij! Voor de winnaar staat de beker klaar.

Zeilweekend

Het zeilweekend is een optionele activiteit. Na de eindexamens zijn de leerlingen onder begeleiding afgereisd naar Veerse meer om 2 dagen te zeilen.

Diploma-uitreiking

De diploma-uitreiking is een feestelijk moment waar iedereen naar uit kijkt. Samen zorgen we dat je slaagt!

Eenjarig vwo (college) - Tarieven

   
VWO  
Cursusgeld per eindexamenvak (m.u.v.*) € 3.510,-
* Grieks, Latijn € 4.640,-
* BSM / LO2 € 4.640,-
Cursusgeld kleine vakken € 1.430,-
CKV
Kunstvakken
Maatschappijleer
Profielwerkstuk
Rekenen
Tarieven zijn inclusief:
 • Studieboeken
 • Bergsportweek of studieweek
 • Inschrijfgeld

Er zijn drie betalingsmogelijkheden

 • Betaling ineens
 • Betaling in termijnen*
  Extra kosten per termijn € 40,-.

* Betaling in termijnen alleen mogelijk middels automatische incasso.

In het kort

 • Studietijd1 jaar
 • Gemiddeld aantal leerlingen5
 • Maximaal aantal leerlingen10
 • Contact uren+-40
 • Toelatingseisen

   

  Je bent bevorderd naar klas vwo 5, of

  Je hebt een havo-diploma of een certificaat voor de relevante vakken, of

  Je hebt een vergelijkbare opleiding gevolgd.

Alles onder één dak: Intensieve begeleidnigstrajecten voor leerlingen die op een reguliere school zitten
01 / 10 / 2020

Alles onder één dak: Intensieve begeleidnigstrajecten voor leerlingen die op een reguliere school zitten

Alles onder één dak Intensieve begeleidingstrajecten voor leerlingen die op een reguliere school zitten. Naast de versnelde trajecten vmbo-tl, havo of vwo-diploma in één jaar afronden, vol pakket of deelcertificaten, ...

Lees meer
Dankzij de prettige sfeer, goede begeleiding en de lesgarantie (alle lessen die uitvallen worden gegarandeerd ingehaald), behaalde ik mijn vmbo-tl en havo in 2 jaar
02 / 09 / 2020

Dankzij de prettige sfeer, goede begeleiding en de lesgarantie (alle lessen die uitvallen worden gegarandeerd ingehaald), behaalde ik mijn vmbo-tl en havo in 2 jaar

Altijd doorstromen naar een hoger niveau Leerling Ilse Bormans: “Toen ik ging kijken naar middelbare scholen, sprong het Erasmus College er al meteen uit. Ik wilde geen nummertje zijn en aangezien het Erasmus College staat voor kleinschalig...

Lees meer
De mentor is altijd op de hoogte van de persoonlijke situatie en de studievoortgang van de Erasmus leerlingen
20 / 07 / 2020

De mentor is altijd op de hoogte van de persoonlijke situatie en de studievoortgang van de Erasmus leerlingen

Samen zoeken de mentor en de leerling naar oplossingen voor eventuele problemen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen ze samen het studieplan bijstellen. Mentor mevrouw Born: Naast de studievoortgang is het ook belangrijk om te kijken naar de persoon...

Lees meer
DE RECTOR IS MAXIMAAL BETROKKEN BIJ DE VOORTGANG VAN DE ERASMUS LEERLING EN IS DE SCHAKEL TUSSEN DE LEERLING, DE MENTOR, DE DOCENTEN, DE STUDIEZAALBEGELEIDER, DE DECAAN EN OUDERS.
08 / 07 / 2020

DE RECTOR IS MAXIMAAL BETROKKEN BIJ DE VOORTGANG VAN DE ERASMUS LEERLING EN IS DE SCHAKEL TUSSEN DE LEERLING, DE MENTOR, DE DOCENTEN, DE STUDIEZAALBEGELEIDER, DE DECAAN EN OUDERS.

Zowel de leerling als de ouders kunnen altijd bij de rector terecht door ons ‘open deur’ beleid. Stabiel en kleinschalig onderwijs Rector Maastricht mevrouw Van Raak: “Geconfronteerd met voortdurende veranderingen in onderwijsl...

Lees meer
LEERLING TOBIAS BESSELAAR: HET ERASMUS COLLEGE GAF MIJ DE RUIMTE OM ME TE BLIJVEN FOCUSSEN OP MIJN TOPSPORT
03 / 07 / 2020

LEERLING TOBIAS BESSELAAR: HET ERASMUS COLLEGE GAF MIJ DE RUIMTE OM ME TE BLIJVEN FOCUSSEN OP MIJN TOPSPORT

Leerling Tobias Besselaar: "Op 11-jarige leeftijd startte ik met wedstrijdskiën. Hier werd ik steeds beter in en op een gegeven moment besloot ik het dan ook op topniveau te gaan doen. Topsport combineren met school In het begin zat ik...

Lees meer
INDIVIDUELE BEGELEIDING VINDEN WIJ BELANGRIJK BIJ HET ERASMUS COLLEGE. HIER WORDT DAN OOK VEEL TIJD IN GEINVESTEERD
25 / 06 / 2020

INDIVIDUELE BEGELEIDING VINDEN WIJ BELANGRIJK BIJ HET ERASMUS COLLEGE. HIER WORDT DAN OOK VEEL TIJD IN GEINVESTEERD

Orthopedagoog: Mevrouw Van Diepen staat dagelijks klaar om haar leerlingen van het Erasmus College te begeleiden. Zij helpt niet alleen de leerlingen met schoolgerelateerde vragen, maar richt zich ook op de persoonlijke ontwikkeling en eventu...

Lees meer
Accepteer s.v.p. marketing cookies om deze video te kunnen bekijken. Accepteer

Erkende kwaliteits keurmerken Business School Notenboom

Ministerie
NVAO
Inspectie onderwijs
NTRO
60 jaar een succesvolle opleider op het gebied van Business en Hotel- Eventmanagement