International Business Management MBO

Niveau Mbo 4
Duur 2 jaar
Groepsgrootte Gemiddeld 11 studenten per klas
Groepsgrootte Maximaal 19 studenten per klas
Contacturen Gemiddeld 30 uur per week

Algemeen

Ligt jouw passie bij de internationale handel? Ben je goed in plannen en coördineren? Wil je graag innovatieve concepten lanceren in het buitenland? Dan is deze mbo-opleiding in de International Business echt iets voor jou. Om jou optimaal voor te bereiden op het internationale bedrijfsleven, wordt een aantal vakken in het Engels gegeven. Zo maak je je direct het Engelse vakjargon eigen en weet je je straks staande te houden tijdens onderhandelingen met internationale partners.

Inhoudelijk is deze opleiding een combinatie van de studies mbo International Business en mbo Handel. Daarbij leer je te herkennen waar kansen liggen en hoe je daarop inspringt. Bovendien start je met je medestudenten een eigen handelsbedrijf. Een erg leuk project en bovendien een prachtige gelegenheid om al tijdens je studie je handelsgevoel te ontwikkelen.

Wat houdt deze mbo-opleiding International Business in?

Deze opleiding mbo International Business is op niveau 4 en duurt twee jaar. Je leert alles over inkoop en verkoop, import en export, over plannen en coördineren, verkoopprocessen, marketing en recht. Het merendeel van de vakken wordt in het Engels gegeven en getoetst. Aan het begin van je studie krijg je daarom ook extra lessen Engels om snel op niveau te komen.

Hiernaast leer je zakelijk en commercieel te denken en te handelen. Commerciële activiteiten zoals acquireren, onderhandelen en het onderhouden van relaties met klanten, leveranciers en logistieke partners komen ruim aan bod. Daarnaast werk je aan je personal skills. Je leert onder andere:

 • IT-, communicatie- en presentatievaardigheden
 • Engels en nog een vreemde taal
 • marketing- en salesvaardigheden
 • buitenlandse klanten te woord te staan
 • ondernemend en ethisch denken en handelen

Alle opgedane kennis breng je in de praktijk bij het werken aan een ondernemingsplan voor een door jou bedachte businessformule. Ook loop je aan het eind van beide studiejaren stage bij een internationaal bedrijf in de groothandel. Sluit je beide stages en al je vakken met goed gevolg af? Dan heb jij na twee jaar je mbo in International Business afgerond!

De start van jouw carrière

Na het behalen van je diploma ben jij klaar voor de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als bedrijfsleider in de retail, of in een commerciële functie bij een internationale onderneming of handelsbedrijf. Of misschien start je wel je eigen bedrijf? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook doorstromen naar één van de Ad-opleidingen of hbo bachelor opleidingen van Business School Notenboom is een optie. De wereld ligt voor je open!

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken die je per jaar volgt bij de opleiding International Business Management

Jaar 1
Vakken
Verkooptheorie Ondernemen 1
Bedrijfseconomie 1+2 Burgerschap 1
Administratie Nederlands 1+2
Marketing 1+2 Engels 1+2
Operationele communicatie 1+2 Duits 1
Office 1+2 Rekenen 1+2

Stage
Direct drie maanden praktijkervaring opdoen bij een (internationaal) marketingbureau, bij een handelsorganisatie of in een bedrijf dat handel drijft in het buitenland. Nederland is een van de grootste exportlanden van Europa.

Jaar 2
Vakken
Verkoop & Accountmanagement E-Commerce
Internationale handel 1+2 Ondernemen 2+3
Bedrijfseconomie 3 Management & Organisatie
Statistiek Burgerschap 2+3
Internationaal recht & verzekeringen Nederlands 3+4
Logistiek Engels 3
Marketing 3+4 Duits 2+3
Interculturele communicatie & business etiquette Rekenen 3+4

Internationale studiereis
Schooljaar 2018-2019 is de bestemming: Kaapstad. Welke bestemming is er gekozen voor schooljaar 2019-2020?

Stage
Ga meteen drie maanden ervaring opdoen in een internationale groothandel, bij een international bedrijf met export.

Kosten

Studiekosten en betalingsregelingen

Collegegeld € 16.770,- per jaar *
Inschrijfgeld (eenmalig) € 250,-
Verlengde inschrijving € 410,- per maand
* Studieboeken Inbegrepen
* Introductie jaar 1 Inbegrepen
* Interne Examens Inbegrepen
 • Er hoeft geen lesgeld aan het Ministerie van OC&W te worden betaald.
 • Er zijn drie betalingsmogelijkheden:
  • Betaling ineens
  • Betaling in vier termijnen, meerprijs €200,- per jaar
  • Betaling in twaalf termijnen, meerprijs €350,- per jaar
  Bij wanbetaling wordt per aanmaning €35,- administratiekosten in rekening gebracht en zijn eventuele incassokosten voor jouw rekening of voor rekening van de wettelijke vertegenwoordigers.
 • Voor doorstromers wordt het collegegeld jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI met een maximum van 3%. Indien het CPI negatief is, wordt 0% indexatie gehanteerd. Een doorstromer is een student die zijn opleiding aansluitend voltijds doorzet in het volgende studiejaar. De indexatie zal tevens gelden voor de tarieven van een verlengde of extraneus inschrijving. Een doorstromer van MBO naar HBO zal een nieuwe overeenkomst aangaan met de dan geldende collegegelden.
 • Voor de volledige informatie over de betalingen verwijzen we je naar de algemene voorwaarden
 • Kostenindicatie studiereis circa €1500,-
  (afhankelijk van vluchtprijsontwikkelingen)
  Optionele studieactiviteit in het lesprogramma, wij werken op basis van vol = vol.
 • Risico & restitutie in het eerste schooljaar: je begint enthousiast aan je nieuwe opleiding. Helaas loopt het soms anders dan je verwacht. Mocht dat bij jou in het eerste jaar het geval zijn, dan dragen wij het financiële risico. Als je de opleiding voortijdig beëindigt, betaal je de lopende maand uit en een maand annuleringstermijn (voor de overige jaren geldt een annuleringstermijn van drie maanden).

Stage

Stage

Tijdens de opleiding ‘International Business Management’ ga je direct aan de slag in de praktijk en loop je stage bij (internationale) bedrijven in de groothandel sector.

Jaar 1
Het eerste jaar wordt afgesloten met een stage van twaalf weken. Je functioneert als medewerker en wordt ingezet om het geleerde in de praktijk te brengen. Je houdt je bezig met zowel inkoop- als verkoopactiviteiten.

Jaar 2
De opleiding wordt afgesloten met een stage van twaalf weken. Je werkt als een volwaardig collega mee en levert zelfstandig een bijdrage. De stage sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid.

Financiering

Studiefinanciering

Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de gegevens van DUO voor studiejaar 2019–2020. We verwijzen dan ook voor actuele gegevens altijd naar de website van DUO: www.duo.nl.

GEEN Wettelijk collegegeld
Omdat Business School Notenboom een particuliere onderwijs instelling is hoef je geen wettelijk collegegeld te betalen. Dat betekent dat voor mbo studenten het bedrag van
€ 1.155,- (tarief 2018-2019) komt te vervallen.

Studiefinanciering mbo
Woon je nog thuis, dan kun je meer dan € 7.200,- per jaar aan studiefinanciering ontvangen. Ben je een uitwonende student dan kan dit wel meer dan € 9.700,- per jaar zijn.

Studiefinanciering op het mbo  (18 jaar of ouder)
Volg je een opleiding op mbo niveau en ben je 18 jaar of ouder, dan heb je recht op studiefinanciering. Als je nog 18 moet worden, dan ontvang je in het eerste kwartaal nadat je 18 bent geworden studiefinanciering. Woon je nog thuis dan is de beurs € 82,56,  ben je uitwonend dan wordt dit bedrag € 269,45. Bij de basisbeurs hoort ook de OV-Chipkaart, hierbij kun je kiezen of je een week of weekend OV wil, waarmee je dan gratis kunt reizen.

Wanneer je nog geen 18 bent, kun je tegemoetkoming studiekosten ontvangen. Het bedrag van de tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Aanvullende Beurs
Je kunt een aanvullende beurs aanvragen (afhankelijk van het inkomen van je ouders). Woon je nog thuis dan ontvang je maximaal € 339,96, ben je uitwonend dan ontvang je maximaal € 361,76. Naast de basis en aanvullende beurs kun je ook lenen. Dit bedrag is € 179,86 per maand, kom je niet in aanmerking voor de aanvullende beurs dan kan je dat bedrag er ook nog eens bijlenen.

Meer informatie over studiefinanciering
Kijk op www.duo.nl of bel met het centrale telefoonnummer van DUO: 050-5997755.

Totale studiefinanciering mbo

Bedragen per maand

Geldig vanaf augustus 2018

 Uitwonend Thuiswonend
Basisbeurs € 269,45 €   82,56
Maximale aanvullende beurs* (afhankelijk van ink. ouders) € 361,76 € 339,96
Lenen € 179,86 € 179,86
Totaal (per maand) € 811,07 € 602,38

*Krijg je geen of minder aanvullende beurs? Dan kun je het ontbrekende bedrag lenen, bovenop de ‘gewone’ lening.

Waarom Notenboom

Waarom kies jij voor Notenboom?

Als particuliere onderwijsinstelling werken wij er elke dag aan om jou het beste onderwijs te geven. Onderwijs waar wijzelf achter staan. Onderwijs dat jou inspireert ondernemend te zijn. Zodat je proactief te werk gaat en kansen ziet en dúrft te pakken. Onderwijs waarbij het persoonlijke karakter niet verloren gaat, want iedereen is een individu. Een leertraject dat op jou persoonlijk is afgestemd, brengt je het verst. Onderwijs dat ambitieus en inspirerend is, met uitdagende lessen en veel oefening in de praktijk. Onderwijs waar transparantie en flexibiliteit enorm belangrijk zijn. Ruimte voor ontwikkeling, maar wel binnen heldere kaders. Zeggen wat je doet en luisteren naar elkaar. Want het beste onderwijs maken we samen.

Deze kernwaarden komen dagelijks tot uiting in:

 • Ons uitdagende en inspirerende onderwijs
 • Onze keuze voor docenten met praktijkervaring en sterke didactische kwaliteiten
 • Uitstekende persoonlijke begeleiding en direct contact met de ouders
 • De vele ondernemers- en netwerkactiviteiten tijdens de hele opleiding
 • Individuele toetsing bij aanvang van de opleiding, mogelijkheid om te kunnen versnellen en aanpak van deficiënties
 • Het waardevolle Notenboom-netwerk: Notenboom for life

Een echt familiebedrijf
Business School Notenboom werd opgericht in 1958 en is inmiddels zestig jaar succesvol opleider op het gebied van Business en Hotelmanagement. Notenboom is een echt familiebedrijf; inmiddels vormt de derde generatie Notenbomers de directie van onze school. Het persoonlijke en ondernemende karakter van ons onderwijs zit dan ook diep geworteld in onze cultuur. Samen met een team van 150 gepassioneerde en gewaardeerde collega’s zetten wij ons dagelijks in om onze studenten van het beste onderwijs te voorzien. Onder ons persoonlijke credo: ‘het leveren van de hoogste kwaliteit en het bewaken van de kleinschaligheid’.

Voordelen Notenboom

Heb jij ambities voor een succesvolle carrière in het (internationale) bedrijfsleven of de gastvrijheidssector? Wil jij alles uit jezelf halen en het hoogst haalbare bereiken? Dan is het particuliere onderwijs van Business School Notenboom de beste voorbereiding waarmee je jouw doelen gaat bereiken.

De opleidingen bij Business School Notenboom kenmerken zich door:

 • Kleinschaligheid: kleine klassen met veel aandacht voor elke student
 • Resultaatgerichtheid: met onze begeleiding vergroot je jouw kans op het behalen van je diploma
 • Een persoonlijk karakter: oog voor elke student met zijn sterke en zwakkere punten
 • Het creëren van een business mindset: het opbouwen van een netwerk en indrukwekkend cv
 • Het creëren van een ondernemende houding: kansen leren herkennen én benutten
 • Inspirerend onderwijs: van docenten met een nauwe band met de praktijk
 • Het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt: een up-to-date vakkenpakket en deze opleiding biedt tweetalig onderwijs

96% van onze afgestudeerden heeft binnen 6 maanden een baan

Want na het afstuderen heb je een schat aan waardevolle kennis en een set praktische vaardigheden en business skills opgebouwd. De wereld ligt voor je open.

Meer weten over particulier onderwijs? Lees hier meer.

Deze opleiding is op 2 Notenboom-locaties te volgen


De lat ligt hoog

Stage bij Sunrise Travel in Shanghai

Voordat ik daadwerkelijk aangenomen werd bij Sunrise Travel voor mijn stage, ging ik een heel traject door. De lat ligt ontzettend hoog en daar moet je wel tegen kunnen. Gelukkig heb ik dat geleerd in het Fast Track programma bij Business School Notenboom.

Vragen of studieadvies nodig? Neem contact op!

Wij staan voor je klaar.

Neem contact op