Hotel en Event Management MBO

Niveau Mbo 4
Duur 2 jaar
Groepsgrootte Gemiddeld 11 studenten per klas
Groepsgrootte Maximaal 19 studenten per klas
Contacturen Gemiddeld 30 uur per week

Algemeen

De gastvrijheidsindustrie is booming – wereldwijd en in eigen land! In de grote steden zoals Amsterdam wordt het ene na het andere luxe hotel geopend en de evenementen en festivals schieten als paddenstoelen uit de grond. En waarin alles draait om beleving en een optimale service. Ben jij creatief en ambitieus en volg je alle trends op het gebied van food, events en entertainment? Dan is er geen opleiding die beter bij jou past dan Hotel & Event Management!

Als toekomstige medewerker richt je je samen met je collega’s op het overtreffen van de verwachtingen van de gast in de horeca en bij events. Gastvrijheid, daar draait het om. Zowel voor de gast als voor het bedrijf.

Hotel en Event Management mbo: een brede opleiding

De Hotel en Event management mbo opleiding heeft niveau 4 en duurt twee jaar. In die twee jaar leer je alles over de inrichting en organisatie van hotels en restaurants. Het is daarmee een combinatie van de opleidingen mbo Hotelschool en mbo Event management. Je doet zowel inhoudelijke kennis op, als vaardigheden op het gebied van bedrijfsvoering. Je leert alles over:

 • food & beverage
 • de praktijk in de keuken
 • front office management
 • het functioneren van alle verschillende afdelingen
 • de operationele processen in hotels
 • het organiseren van events

Daarnaast ontwikkel je je persoonlijk. Je leert:

 • gastvrij te zijn
 • te serveren
 • te communiceren en te presenteren
 • problemen op te lossen
 • een ondernemingsplan op te stellen

Beide leerjaren sluit je af met een stage in een (internationaal) hotel of andere organisatie in de gastvrijheidssector. Heb je beide stageperiodes en al je vakken succesvol afgerond? Dan ontvang je na twee jaar hard werken je diploma Hospitality en Events Management.

Wat kun je ermee?

Met je diploma op zak heb jij een schat aan kennis en praktijkervaring voor een carrière in de horeca, toerisme en evenementen. Je bent klaar voor een gevarieerde baan waarbij je goed moet kunnen plannen en organiseren, maar ook veel product- en mensenkennis nodig hebt.

Ben jij een echte ondernemer en open je straks je eigen restaurant in Amsterdam? Of word je financieel manager bij dat luxe resort in Portugal? Met je diploma Hotel Management ligt de wereld voor je open!

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken die je per jaar volgt bij de opleiding Hotel & Event Management.

Jaar 1
Vakken
Gastvrijheidskunde 1 Ondernemen 1
Serveren Burgerschap 1
Sociale hygiëne Nederlands 1+2
Basis Food & Beverage 1+2 Engels 1+2
Inrichting en organisatie van evenementen 1 Duits 1
Marketing 1+2 Rekenen 1+2
Operationele communicatie 1+2

Stage
Je loopt een stage van drie maanden in de hotel en events wereld. Business School Notenboom beschikt over een uitgebreid bestand aan goede stageadressen. Ook in het buitenland.

Jaar 2
Vakken
Gastvrijheidskunde 2 Ondernemen 2+3
HRM Management & Organisatie
Food & Bevarage management 3+4 Burgerschap 2+3
Inrichting en organisatie van evenementen 2+3 Nederlands 3+4
Marketing 3+4 Engels 3
Onderneming & Recht Duits 2+3
Operationele communicatie 3+4 Rekenen 3+4
Office 1

Internationale studiereis
Schooljaar 2018-2019 is de bestemming: Kaapstad. Welke bestemming is er gekozen voor schooljaar 2019-2020?

Stage
Je doet drie maanden ervaring op in de praktijk bij een top hotel in binnen- of buitenland. Business College Notenboom beschikt over een uitgebreid bestand.

Kosten

Studiekosten en betalingsregelingen

Collegegeld € 16.770,- per jaar *
Inschrijfgeld (eenmalig) € 250,-
Verlengde inschrijving € 410,- per maand
* Studieboeken Inbegrepen
* Introductie jaar 1 Inbegrepen
* Interne Examens Inbegrepen

Er hoeft geen lesgeld aan het Ministerie van OC&W te worden betaald.

Er zijn drie betalingsmogelijkheden:
• Betaling ineens
• Betaling in vier termijnen, meerprijs €200,- per jaar
• Betaling in twaalf termijnen, meerprijs €350,- per jaar
Bij wanbetaling wordt per aanmaning €35,- administratiekosten in rekening gebracht en zijn eventuele incassokosten voor jouw rekening of voor rekening van de wettelijke vertegenwoordigers.

Voor doorstromers wordt het collegegeld jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI met een maximum van 3%. Indien het CPI negatief is, wordt 0% indexatie gehanteerd. Een doorstromer is een student die zijn opleiding aansluitend voltijds doorzet in het volgende studiejaar. De indexatie zal tevens gelden voor de tarieven van een verlengde of extraneus inschrijving. Een doorstromer van MBO naar HBO zal een nieuwe overeenkomst aangaan met de dan geldende collegegelden.

Voor de volledige informatie over de betalingen verwijzen we je naar de algemene voorwaarden

Kostenindicatie studiereis circa €1500,-
(afhankelijk van vluchtprijsontwikkelingen)
Optionele studieactiviteit in het lesprogramma, wij werken op basis van vol = vol.

Risico & restitutie in het eerste schooljaar: je begint enthousiast aan je nieuwe opleiding. Helaas loopt het soms anders dan je verwacht. Mocht dat bij jou in het eerste jaar het geval zijn, dan dragen wij het financiële risico. Als je de opleiding voortijdig beëindigt, betaal je de lopende maand uit en een maand annuleringstermijn (voor de overige jaren geldt een annuleringstermijn van drie maanden).

Stage

Stage

Tijdens de opleiding ‘Hotel & Event Management’ ga je direct aan de slag in de praktijk en loop je stage bij (internationale) hotels of andere organisaties in de gastvrijheidssector.

Jaar 1 
Je maakt kennis met het reilen en zeilen van de Hotel & Event wereld door een stage van twaalf weken aan het einde van het jaar, waarbij je functioneert als medewerker op een afdeling naar keuze.

Jaar 2 
In het tweede jaar loop je een stage van 12 weken. Je werkt als een volwaardig collega mee en levert zelfstandig een bijdrage. De stage sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid.

Financiering

Studiefinanciering

Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de gegevens van DUO voor studiejaar 2019–2020. We verwijzen dan ook voor actuele gegevens altijd naar de website van DUO: www.duo.nl.

GEEN Wettelijk collegegeld
Omdat Business School Notenboom een particuliere onderwijs instelling is hoef je geen wettelijk collegegeld te betalen. Dat betekent dat voor mbo studenten het bedrag van € 1.155,- (tarief 2018-2019) komt te vervallen.

Studiefinanciering mbo
Woon je nog thuis, dan kun je meer dan € 7.200,- per jaar aan studiefinanciering ontvangen. Ben je een uitwonende student dan kan dit wel meer dan € 9.700,- per jaar zijn.

Studiefinanciering op het mbo  (18 jaar of ouder)
Volg je een opleiding op mbo niveau en ben je 18 jaar of ouder, dan heb je recht op studiefinanciering. Als je nog 18 moet worden, dan ontvang je in het eerste kwartaal nadat je 18 bent geworden studiefinanciering. Woon je nog thuis dan is de beurs € 82,56,  ben je uitwonend dan wordt dit bedrag € 269,45. Bij de basisbeurs hoort ook de OV-Chipkaart, hierbij kun je kiezen of je een week of weekend OV wil, waarmee je dan gratis kunt reizen.

Wanneer je nog geen 18 bent, kun je tegemoetkoming studiekosten ontvangen. Het bedrag van de tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Aanvullende Beurs
Je kunt een aanvullende beurs aanvragen (afhankelijk van het inkomen van je ouders). Woon je nog thuis dan ontvang je maximaal € 339,96, ben je uitwonend dan ontvang je maximaal € 361,76. Naast de basis en aanvullende beurs kun je ook lenen. Dit bedrag is € 179,86 per maand, kom je niet in aanmerking voor de aanvullende beurs dan kan je dat bedrag er ook nog eens bijlenen.

Meer informatie over studiefinanciering
Kijk op www.duo.nl of bel met het centrale telefoonnummer van DUO: 050-5997755.

Totale studiefinanciering mbo

Bedragen per maand

Geldig vanaf augustus 2018

 Uitwonend Thuiswonend
Basisbeurs € 269,45 €   82,56
Maximale aanvullende beurs *(afhankelijk van ink. ouders) € 361,76 € 339,96
Lenen € 179,86 € 179,86
Totaal (per maand) € 811,07 € 602,38

*Krijg je geen of minder aanvullende beurs? Dan kun je het ontbrekende bedrag lenen, bovenop de ‘gewone’ lening.

Waarom Notenboom

Waarom kies jij voor Notenboom?

Als particuliere onderwijsinstelling werken wij er elke dag aan om jou het beste onderwijs te geven. Onderwijs waar wijzelf achter staan. Onderwijs dat jou inspireert ondernemend te zijn. Zodat je proactief te werk gaat en kansen ziet en dúrft te pakken. Onderwijs waarbij het persoonlijke karakter niet verloren gaat, want iedereen is een individu. Een leertraject dat op jou persoonlijk is afgestemd, brengt je het verst. Onderwijs dat ambitieus en inspirerend is, met uitdagende lessen en veel oefening in de praktijk. Onderwijs waar transparantie en flexibiliteit enorm belangrijk zijn. Ruimte voor ontwikkeling, maar wel binnen heldere kaders. Zeggen wat je doet en luisteren naar elkaar. Want het beste onderwijs maken we samen.

Deze kernwaarden komen dagelijks tot uiting in

Ons uitdagende en inspirerende onderwijs

Onze keuze voor docenten met praktijkervaring en sterke didactische kwaliteiten

Uitstekende persoonlijke begeleiding en direct contact met de ouders

De vele ondernemers- en netwerkactiviteiten tijdens de hele opleiding

Individuele toetsing bij aanvang van de opleiding, mogelijkheid om te kunnen versnellen en aanpak van deficiënties

Het waardevolle Notenboom-netwerk: Notenboom for life!

Een echt familiebedrijf
Business School Notenboom werd opgericht in 1958 en is inmiddels zestig jaar succesvol opleider op het gebied van Business en Hotelmanagement. Notenboom is een echt familiebedrijf; inmiddels vormt de derde generatie Notenbomers de directie van onze school. Het persoonlijke en ondernemende karakter van ons onderwijs zit dan ook diep geworteld in onze cultuur. Samen met een team van 150 gepassioneerde en gewaardeerde collega’s zetten wij ons dagelijks in om onze studenten van het beste onderwijs te voorzien. Onder ons persoonlijke credo: ‘het leveren van de hoogste kwaliteit en het bewaken van de kleinschaligheid’.

Voordelen Notenboom

Heb jij ambities voor een succesvolle carrière in het (internationale) bedrijfsleven of de gastvrijheidssector? Wil jij alles uit jezelf halen en het hoogst haalbare bereiken? Dan is het particuliere onderwijs van Business School Notenboom de beste voorbereiding waarmee je jouw doelen gaat bereiken.

De opleidingen bij Business School Notenboom kenmerken zich door:

Kleinschaligheid: kleine klassen met veel aandacht voor elke student

Resultaatgerichtheid: met onze begeleiding vergroot je jouw kans op het behalen van je diploma

Een persoonlijk karakter: oog voor elke student met zijn sterke en zwakkere punten

Het creëren van een business mindset: het opbouwen van een netwerk en indrukwekkend cv

Het creëren van een ondernemende houding: kansen leren herkennen én benutten

Inspirerend onderwijs: van docenten met een nauwe band met de praktijk

Het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt: een up-to-date vakkenpakket

96% van onze afgestudeerden heeft binnen 6 maanden een baan

Want na het afstuderen heb je een schat aan waardevolle kennis en een set praktische vaardigheden en business skills opgebouwd. De wereld ligt voor je open.

Meer weten over particulier onderwijs? Lees hier meer.

Deze opleiding is op 2 Notenboom-locaties te volgen


Wensen vervullen

Afstudeerstage bij Doe Een Wens

Tijdens mijn stage coördineerde ik het vervullen van wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Daarbij kwam mijn kennis op het gebied van organiseren, plannen en projectmatig werken goed van pas. Waardering en voldoening leverde mij veel motivatie op om wensen te vervullen.

Vragen of studieadvies nodig? Neem contact op!

Wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Gerelateerde blogs