Hospitality en Events Management MBO

Niveau Mbo 4
Duur 2 jaar
Groepsgrootte Maximaal 19 studenten per klas
Contacturen Gemiddeld 30 uur per week

Algemeen

De opleiding Hospitality en Events Management mbo is een gevarieerde opleiding vol spanning en uitdaging. Organiseren, gastvrijheid en creativiteit komen hier samen. Een gouden combinatie in deze tijd waarin de evenementenindustrie bruisender is dan ooit. En waarin alles draait om beleving en een optimale service.

Ben jij een ondernemend type? Maak je het een ander graag naar de zin? Hou je van organiseren en wil je graag leren hoe je dit vanuit een zakelijk en commercieel oogpunt doet? Dan is het deze hospitality management mbo opleiding echt iets voor jou!

Hospitality en Events Management mbo: een brede opleiding

De hospitality management mbo opleiding heeft niveau 4 en duurt twee jaar. In die twee jaar leer je alles over de inrichting en organisatie van hotels en restaurants. Het is daarmee een combinatie van de opleidingen mbo Hotelschool en mbo Event management. Je doet zowel inhoudelijke kennis op, als vaardigheden op het gebied van bedrijfsvoering. Je leert alles over:

 • food & beverage
 • de praktijk in de keuken
 • front office management
 • het functioneren van alle verschillende afdelingen
 • de operationele processen in hotels
 • het organiseren van events

Daarnaast ontwikkel je je persoonlijk. Je leert:

 • gastvrij te zijn
 • te serveren
 • te communiceren en te presenteren
 • problemen op te lossen
 • een ondernemingsplan op te stellen

Beide leerjaren sluit je af met een stage in een (internationaal) hotel of andere organisatie in de gastvrijheidssector. Heb je beide stageperiodes en al je vakken succesvol afgerond? Dan ontvang je na twee jaar hard werken je diploma Hospitality en Events Management.

Wat kun je ermee?

Met je diploma op zak heb jij een schat aan kennis en praktijkervaring voor een carrière in de horeca, toerisme en evenementen. Je bent klaar voor een gevarieerde baan waarbij je goed moet kunnen plannen en organiseren, maar ook veel product- en mensenkennis nodig hebt.

Ben jij een echte ondernemer en open je straks je eigen restaurant in Amsterdam? Of word je financieel manager bij dat luxe resort in Portugal? Met je diploma Hospitality Management ligt de wereld voor je open!

Waarom Notenboom

Waarom kies jij voor Notenboom?

Als particuliere onderwijsinstelling werken wij er elke dag aan om jou het beste onderwijs te geven. Onderwijs waar wijzelf achter staan. Onderwijs dat jou inspireert ondernemend te zijn. Zodat je proactief te werk gaat en kansen ziet en dúrft te pakken. Onderwijs waarbij het persoonlijke karakter niet verloren gaat, want iedereen is een individu. Een leertraject dat op jou persoonlijk is afgestemd, brengt je het verst. Onderwijs dat ambitieus en inspirerend is, met uitdagende lessen en veel oefening in de praktijk. Onderwijs waar transparantie en flexibiliteit enorm belangrijk zijn. Ruimte voor ontwikkeling, maar wel binnen heldere kaders. Zeggen wat je doet en luisteren naar elkaar. Want het beste onderwijs maken we samen.

Deze kernwaarden komen dagelijks tot uiting in:

 • Ons uitdagende en inspirerende onderwijs
 • Onze keuze voor docenten met praktijkervaring en sterke didactische kwaliteiten
 • Uitstekende persoonlijke begeleiding en direct contact met de ouders
 • De vele ondernemers- en netwerkactiviteiten tijdens de hele opleiding
 • Individuele toetsing bij aanvang van de opleiding, mogelijkheid om te kunnen versnellen en aanpak van deficiënties
 • Het waardevolle Notenboom-netwerk: Notenboom for life!

 

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken die je per jaar volgt bij de opleiding Hospitality & Events Management.

Jaar 1
Vakken
Gastvrijheidskunde 1 Ondernemen 1
Serveren Burgerschap 1
Sociale hygiëne Nederlands 1+2
Basis Food & Beverage 1+2 Engels 1+2
Inrichting en organisatie van evenementen 1 Duits 1
Marketing 1+2 Rekenen 1+2
Operationele communicatie 1+2

Stage
Je loopt een stage van drie maanden in de hospitality en events wereld. Business School Notenboom beschikt over een uitgebreid bestand aan goede stageadressen. Ook in het buitenland.

Jaar 2
Vakken
Gastvrijheidskunde 2 Ondernemen 2+3
HRM Management & Organisatie
Food & Bevarage management 3+4 Burgerschap 2+3
Inrichting en organisatie van evenementen 2+3 Nederlands 3+4
Marketing 3+4 Engels 3
Onderneming & Recht Duits 2+3
Operationele communicatie 3+4 Rekenen 3+4
Office 1

Internationale studiereis
Je maakt een internationale studiereis waarin alle facetten van hotellerie en hospitality tot uitdrukking komen.

Stage
Je doet drie maanden ervaring op in de praktijk bij een top hotel in binnen- of buitenland. Business College Notenboom beschikt over een uitgebreid bestand.

 

Stage

Stage

Tijdens de opleiding ‘Hospitality & Events Management’ ga je direct aan de slag in de praktijk en loop je stage bij (internationale) hotels of andere organisaties in de gastvrijheidssector.

Jaar 1 
Je maakt kennis met het reilen en zeilen van de Hospitality & Events wereld door een stage van twaalf weken aan het einde van het jaar, waarbij je functioneert als medewerker op een afdeling naar keuze.

Jaar 2 
In het tweede jaar loop je een stage van 12 weken. Je functioneert als projectmedewerker en levert zelfstandig een bijdrage aan het stagebedrijf op basis van vastgestelde eisen. De stage sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid.

Kosten

Studiekosten en betalingsregelingen

Collegegeld € 14.330,- per jaar
Studiematerialen € 750,- per jaar (indicatief)
Inschrijfgeld (eenmalig) € 195,-
Verlengde inschrijving € 385,- per maand
Introductie Inbegrepen
Examens Inbegrepen
 • Er hoeft geen lesgeld aan het Ministerie van OC&W te worden betaald.
 • Voor doorstromers wordt het collegegeld jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI met een maximum van 3%. Een doorstromer is een student die zijn opleiding aansluitend voltijds doorzet in het volgende studiejaar.
 • Kostenindicatie Las Vegas / Cruise € 1500,-
  (afhankelijk van vluchtprijsontwikkelingen)
 • Risico & restitutie in het eerste schooljaar: je begint enthousiast aan je nieuwe opleiding. Helaas loopt het soms anders dan je verwacht. Mocht dat bij jou in het eerste jaar het geval zijn, dan dragen wij het financiële risico. Als je de opleiding voortijdig beëindigt, betaal je de lopende maand uit en een maand annuleringstermijn (voor de overige jaren geldt een annuleringstermijn van drie maanden).

 

Financiering

Studiefinanciering

Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de gegevens van DUO voor studiejaar 2016–2017. We verwijzen dan ook voor actuele gegevens altijd naar de website van DUO: www.duo.nl.

GEEN Wettelijk collegegeld
Omdat Business School Notenboom een particuliere onderwijs instelling is hoef je geen wettelijk collegegeld te betalen. Dat betekent dat voor mbo studenten het bedrag van € 1.137,- (tarief 2016-2017) komt te vervallen.

Studiefinanciering hbo
Woon je nog thuis, dan kun je meer dan € 7.000,- per jaar aan studiefinanciering ontvangen. Ben je een uitwonende student dan kan dit wel meer dan € 9.500,- per jaar zijn.

Studiefinanciering op het mbo  (18 jaar of ouder)
Volg je een opleiding op mbo niveau en ben je 18 jaar of ouder, dan heb je recht op studiefinanciering. Als je nog 18 moet worden, dan ontvang je in het eerste kwartaal nadat je 18 bent geworden studiefinanciering. Woon je nog thuis dan is de beurs € 81,81,  ben je uitwonend dan wordt dit bedrag € 266,99. Bij de basisbeurs hoort ook de OV-Chipkaart, hierbij kun je kiezen of je een week of weekend OV wil, waarmee je dan gratis kunt reizen.

Wanneer je nog geen 18 bent, kun je tegemoetkoming studiekosten ontvangen. Het bedrag van de tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Aanvullende Beurs
Je kunt een aanvullende beurs aanvragen (afhankelijk van het inkomen van je ouders). Woon je nog thuis dan ontvang je maximaal € 336,23, ben je uitwonend dan ontvang je maximaal € 357,83. Naast de basis en aanvullende beurs kun je ook lenen. Dit bedrag is € 178,22 per maand, kom je niet in aanmerking voor de aanvullende beurs dan kan je dat bedrag er ook nog eens bijlenen.

Meer informatie over studiefinanciering
Kijk op www.duo.nl of bel met het centrale telefoonnummer van DUO: 050-5997755.

Totale studiefinanciering mbo

Bedragen per maand

geldig van september 2016 t/m december 2016

 Uitwonend Thuis

wonend

Basisbeurs € 266,99 € 81,81
Aanvullende beurs (afhankelijk van ink. ouders) € 357,83 € 336,23
Lenen € 178,22 € 178,22
Totaal (per maand) € 803,04 € 596,26

 

Deze opleiding is op 3 Notenboom-locaties te volgen


Wensen vervullen

Afstudeerstage bij Doe Een Wens

Tijdens mijn stage coördineerde ik het vervullen van wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Daarbij kwam mijn kennis op het gebied van organiseren, plannen en projectmatig werken goed van pas. Waardering en voldoening leverde mij veel motivatie op om wensen te vervullen.

Vragen of studieadvies nodig? Neem contact op!

Wij staan voor je klaar.

Neem contact op