Commercieel Management MBO

Niveau Mbo 4
Duur 2 jaar
Groepsgrootte Gemiddeld 11 studenten per klas
Groepsgrootte Maximaal 19 studenten per klas
Contacturen Gemiddeld 30 uur per week

Algemeen

De opleiding Commercieel Management mbo bereidt je voor op een mooie carrière in het bedrijfsleven. Jij bent straks die topper die een bedrijf to the next level tilt.

De inhoudelijke basis van de opleiding is te vergelijken met een mbo Marketing en Communicatie. Maar bij Business School Notenboom stimuleren we je daarnaast ook om ondernemend en ambitieus te zijn. En dat is wat jou straks, bij het vinden van een baan, nét dat streepje voor geeft.

Deze Commercieel management mbo opleiding is op niveau 4 en duurt twee jaar.

 

Commercieel Management mbo – wat houdt het in?

Marketing, communicatie, sales en de inrichting van organisaties staan centraal bij deze Commercieel management mbo opleiding.

Je leert alles over marktwerking, over de omgang met klanten, de structuur van ondernemingen en het uitvoeren van operationele plannen.

Daarnaast werk je continu aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert:

 • marketing- en communicatievaardigheden
 • netwerk- en salesvaardigheden
 • te schrijven en te presenteren
 • een ondernemingsplan op te stellen
 • ondernemend en ethisch denken en handelen

Beide studiejaren sluit je af met een stage bij een (internationale) onderneming.  Tijdens deze stages kun je alle opgedane kennis direct in de praktijk brengen. Sluit je je stageperiodes met goed gevolg af? En heb je ook al je vakken met een mooi cijfer afgerond? Dan heb jij na twee jaar je diploma Commercieel Management op zak!

De start van een mooie carrière

Na het afronden van je opleiding ben jij helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. En ga je vol passie aan de slag als medewerker marketing en sales bij een multinational, of word je bedrijfsleider in de retail. Of misschien richt je wel je eigen bedrijf op?

Doorstromen naar een hbo-opleiding kan ook, als je de smaak van het studeren te pakken hebt. De keuze is aan jou!

Waarom Notenboom

Waarom kies jij voor Notenboom?

Als particuliere onderwijsinstelling werken wij er elke dag aan om jou het beste onderwijs te geven. Onderwijs waar wijzelf achter staan. Onderwijs dat jou inspireert ondernemend te zijn. Zodat je proactief te werk gaat en kansen ziet en dúrft te pakken. Onderwijs waarbij het persoonlijke karakter niet verloren gaat, want iedereen is een individu. Een leertraject dat op jou persoonlijk is afgestemd, brengt je het verst. Onderwijs dat ambitieus en inspirerend is, met uitdagende lessen en veel oefening in de praktijk. Onderwijs waar transparantie en flexibiliteit enorm belangrijk zijn. Ruimte voor ontwikkeling, maar wel binnen heldere kaders. Zeggen wat je doet en luisteren naar elkaar. Want het beste onderwijs maken we samen.

Deze kernwaarden komen dagelijks tot uiting in:

 • Ons uitdagende en inspirerende onderwijs
 • Onze keuze voor docenten met praktijkervaring en sterke didactische kwaliteiten
 • Uitstekende persoonlijke begeleiding en direct contact met de ouders
 • De vele ondernemers- en netwerkactiviteiten tijdens de hele opleiding
 • Individuele toetsing bij aanvang van de opleiding, mogelijkheid om te kunnen versnellen en aanpak van deficiënties
 • Het waardevolle Notenboom-netwerk: Notenboom for life!

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken die je per jaar volgt bij de opleiding Commercieel Management

Jaar 1
Vakken
Marketing 1+2 Ondernemen 1
Operationele communicatie 1+2 Burgerschap 1
Opmaak & Redactie Nederlands 1+2
Office 1+2 Engels 1+2
Bedrijfseconomie 1+2 Duits 1
Administratie Rekenen 1+2

Stage
Direct drie maanden praktijkervaring opdoen bij een marketingbureau, een handelsorganisatie of in de communicatiebranche.

Jaar 2
Vakken
Marketing 3+4 Ondernemen 2+3
E-Commerce Management & organisatie
Operationele communicatie 3+4 Burgerschap 3+4
Webdesign Nederlands 3+4
Conceptontwikkeling Engels 3
Bedrijfseconomie 3+4 Duits 2+3
Statistiek Rekenen 3+4
Onderneming & Recht

Internationale studiereis
Singapore

Stage
Ga meteen drie maanden ervaring opdoen. Business School Notenboom beschikt over een uitgebreid bestand.

Stage

Stage

Tijdens de opleiding Commercieel Management ga je direct aan de slag in de praktijk en loop je stage bij (internationale) bedrijven met een focus op marketing management, communicatie management.

Jaar 1
Het eerste jaar wordt afgesloten met een stage van twaalf weken. Je functioneert als medewerker en wordt ingezet om het geleerde in de praktijk te brengen.

Jaar 2
De opleiding wordt afgesloten met een stage van twaalf weken bij een (internationaal) bedrijf. Je functioneert als medewerker en levert zelfstandig een bijdrage aan het stagebedrijf op basis van vastgestelde eisen. De stage sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid.

Kosten

Studiekosten en betalingsregelingen

 

Collegegeld € 14.880,- per jaar
Studiematerialen € 1000,- per jaar (indicatief)
Inschrijfgeld (eenmalig) € 195,-
Verlengde inschrijving € 385,- per maand
Introductie Inbegrepen
Examens Inbegrepen
 • Er hoeft geen lesgeld aan het Ministerie van OC&W te worden betaald.
 • Er zijn drie betalingsmogelijkheden:
  • Betaling ineens
  • Betaling in vier termijnen, meerprijs €200,- per jaar
  • Betaling in twaalf termijnen, meerprijs €350,- per jaar
  Bij wanbetaling wordt per aanmaning €35,- administratiekosten in rekening gebracht en zijn eventuele incassokosten voor jouw rekening of voor rekening van de wettelijke vertegenwoordigers.
 • Voor doorstromers wordt het collegegeld jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI met een maximum van 3%. Indien het CPI negatief is, wordt 0% indexatie gehanteerd. Een doorstromer is een student die zijn opleiding aansluitend voltijds doorzet in het volgende studiejaar. De indexatie zal tevens gelden voor de tarieven van een verlengde of extraneus inschrijving. Een doorstromer van MBO naar HBO zal een nieuwe overeenkomst aangaan met de dan geldende collegegelden.
 • Voor de volledige informatie over de betalingen verwijzen we je naar de algemene voorwaarden
 • Kostenindicatie studiereis circa €1500,-
  (afhankelijk van vluchtprijsontwikkelingen)
 • Risico & restitutie in het eerste schooljaar: je begint enthousiast aan je nieuwe opleiding. Helaas loopt het soms anders dan je verwacht. Mocht dat bij jou in het eerste jaar het geval zijn, dan dragen wij het financiële risico. Als je de opleiding voortijdig beëindigt, betaal je de lopende maand uit en een maand annuleringstermijn (voor de overige jaren geldt een annuleringstermijn van drie maanden).

 

Financiering

Studiefinanciering

Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de gegevens van DUO voor studiejaar 2017–2018. We verwijzen dan ook voor actuele gegevens altijd naar de website van DUO: www.duo.nl.

GEEN Wettelijk collegegeld
Omdat Business School Notenboom een particuliere onderwijs instelling is hoef je geen wettelijk collegegeld te betalen. Dat betekent dat voor mbo studenten het bedrag van € 1.155,- (tarief 2018-2019) komt te vervallen.

Studiefinanciering hbo
Woon je nog thuis, dan kun je meer dan € 7.100,- per jaar aan studiefinanciering ontvangen. Ben je een uitwonende student dan kan dit wel meer dan € 9.600,- per jaar zijn.

Studiefinanciering op het mbo  (18 jaar of ouder)
Volg je een opleiding op mbo niveau en ben je 18 jaar of ouder, dan heb je recht op studiefinanciering. Als je nog 18 moet worden, dan ontvang je in het eerste kwartaal nadat je 18 bent geworden studiefinanciering. Woon je nog thuis dan is de beurs € 82,30,  ben je uitwonend dan wordt dit bedrag € 268,59 Bij de basisbeurs hoort ook de OV-Chipkaart, hierbij kun je kiezen of je een week of weekend OV wil, waarmee je dan gratis kunt reizen.

Wanneer je nog geen 18 bent, kun je tegemoetkoming studiekosten ontvangen. Het bedrag van de tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Aanvullende Beurs
Je kunt een aanvullende beurs aanvragen (afhankelijk van het inkomen van je ouders). Woon je nog thuis dan ontvang je maximaal € 337,68, ben je uitwonend dan ontvang je maximaal € 359,41. Naast de basis en aanvullende beurs kun je ook lenen. Dit bedrag is € 179,29 per maand, kom je niet in aanmerking voor de aanvullende beurs dan kan je dat bedrag er ook nog eens bijlenen.

Meer informatie over studiefinanciering
Kijk op www.duo.nl of bel met het centrale telefoonnummer van DUO: 050-5997755.

Totale studiefinanciering mbo

Bedragen per maand

Geldig vanaf januari 2017

 Uitwonend Thuis

wonend

Basisbeurs € 268,59 €   82,30
Maximale aanvullende beurs (afhankelijk van ink. ouders) € 359,41 € 337,68
Lenen € 179,29 € 179,29
Totaal (per maand) € 807,29 € 599,27

 

Deze opleiding is op 3 Notenboom-locaties te volgen


Meedelen in succes

Afstudeerstage bij Supertrash in New York

Ik wilde mijn afstudeerstage lopen in New York én mode gerelateerd. Dankzij mijn opgebouwde netwerk lukte dat. Vier maanden hielp ik in New York bij het opzetten van het tweede hoofdkantoor van Supertrash. Een geweldige tijd en een prachtige uitdaging!

Stephanie

Vragen of studieadvies nodig? Neem contact op!

Wij staan voor je klaar.

Neem contact op