Commercieel Management MBO

Niveau Mbo 4
Duur 2 jaar
Erkenning Inspectie van het Onderwijs (Crebo: 25148)
Diploma Medewerker marketing en communicatie

Algemeen

De opleiding Commercieel Business Management mbo bereidt je voor op een mooie carrière in het bedrijfsleven. Jij bent straks die topper die een bedrijf to the next level tilt. De inhoudelijke basis van de opleiding is te vergelijken met een mbo Marketing en Communicatie. Maar bij Business School Notenboom stimuleren we je daarnaast ook om ondernemend en ambitieus te zijn. En dat is wat jou straks, bij het vinden van een baan, nét dat streepje voor geeft. Deze commercieel business management mbo opleiding is op niveau 4 en duurt twee jaar.

Commercieel Management mbo – wat houdt het in?

Marketing, communicatie en de inrichting van organisaties staan centraal bij deze commercieel business management mbo opleiding. Je leert alles over marktwerking, over de omgang met klanten, de structuur van ondernemingen en het uitvoeren van operationele plannen. In het tweede jaar kies je voor een specialisatie: marketing, communicatie of evenementenmanagement.

Daarnaast werk je continu aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert:

 • marketing- en communicatievaardigheden
 • netwerk- en salesvaardigheden
 • te schrijven en te presenteren
 • een ondernemingsplan op te stellen
 • ondernemend en ethisch denken en handelen

Beide studiejaren sluit je af met een stage bij een (internationale) onderneming.  Tijdens deze stages kun je alle opgedane kennis direct in de praktijk brengen. Sluit je je stageperiodes met goed gevolg af? En heb je ook al je vakken met een mooi cijfer afgerond? Dan heb jij na twee jaar je diploma Commercieel Management op zak!

De start van een mooie carrière

Na het afronden van je opleiding ben jij helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. En ga je vol passie aan de slag als medewerker marketing en sales bij een multinational, of word je bedrijfsleider in de retail. Of misschien richt je wel je eigen bedrijf op? Doorstromen naar een hbo-opleiding kan ook, als je de smaak van het studeren te pakken hebt. De keuze is aan jou!

Waarom Notenboom

Waarom kies jij voor Notenboom?

Als particuliere onderwijsinstelling werken wij er elke dag aan om jou het beste onderwijs te geven. Onderwijs waar wijzelf achter staan. Onderwijs dat jou inspireert ondernemend te zijn. Zodat je proactief te werk gaat en kansen ziet en dúrft te pakken. Onderwijs waarbij het persoonlijke karakter niet verloren gaat, want iedereen is een individu. Een leertraject dat op jou persoonlijk is afgestemd, brengt je het verst. Onderwijs dat ambitieus en inspirerend is, met uitdagende lessen en veel oefening in de praktijk. Onderwijs waar transparantie en flexibiliteit enorm belangrijk zijn. Ruimte voor ontwikkeling, maar wel binnen heldere kaders. Zeggen wat je doet en luisteren naar elkaar. Want het beste onderwijs maken we samen.

Deze kernwaarden komen dagelijks tot uiting in:

 • Ons uitdagende en inspirerende onderwijs
 • Onze keuze voor docenten met praktijkervaring en sterke didactische kwaliteiten
 • Uitstekende persoonlijke begeleiding en direct contact met de ouders
 • De vele ondernemers- en netwerkactiviteiten tijdens de hele opleiding
 • Individuele toetsing bij aanvang van de opleiding, mogelijkheid om te kunnen versnellen en aanpak van deficiënties
 • Het waardevolle Notenboom-netwerk: Notenboom for life!

 

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken die je per jaar volgt bij de opleiding Commercieel Management

Jaar 1
Vakken
Digitale Administratie Basiskennis Rekenen 1 + 2
Administratie Marketingverkenning
Inleiding Bedrijfseconomie Marktonderzoek
Bedrijfseconomie 2 Verkoop 1 + 2
Inleiding Communicatie Burgerschap 1 + 2
Digitale Communicatie Klantenservice & Kwaliteitszorg
Communicatie 2 Inleiding Internationale handel
Inleiding Marketing Projectmanagement 1
 Marketing Huiswerkbegeleiding
Inleiding Ondernemen Workshops en Bedrijfsbezoeken
Studie- en Loopbaan Coaching Office (Powerpoint, Prezi)
Nederlands, Engels Tweede vreemde taal

Stage
Direct drie maanden praktijkervaring opdoen bij een marketingbureau, een handelsorganisatie, een evenementenorganisatie, congresbureau, beurzen of in de communicatiebranche.

Jaar 2
Vakken
Rekenen Office 2 (Excel)
Marketingbeleid Project Management 2
Marketingplanning Burgerschap 3
Bedrijfseconomie 3 + 4 Nederlands, Engels
Onderneming & Recht Schrijfvaardigheid (incl. Word)
Statistiek Ondernemingsplan
Logistiek & kwaliteit Studie- en Loopbaan Coaching
Communicatie 3 + 4 Huiswerkbegeleiding
e-Commerce Management & Organisatie

Internationale studiereis
Wat gaat het worden? Istanbul of Singapore?

Stage
Ga meteen drie maanden ervaring opdoen. Business School Notenboom beschikt over een uitgebreid bestand.

Stage

Stage

Tijdens de opleiding ‘Commercieel Management’ ga je direct aan de slag in de praktijk en loop je stage bij (internationale) bedrijven met een focus op marketing management, communicatie management of events, media & entertainment.

Jaar 1
Het eerste jaar wordt afgesloten met een stage van twaalf weken. Je functioneert als medewerker en wordt ingezet om het geleerde in de praktijk te brengen.

Jaar 2
De opleiding wordt afgesloten met een stage van twaalf weken bij een (internationaal) bedrijf actief in de door jou gekozen uitstroomrichting. Je functioneert als medewerker en levert zelfstandig een bijdrage aan het stagebedrijf op basis van vastgestelde eisen. De stage sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid.

Kosten

Studiekosten en betalingsregelingen

 

Collegegeld € 13.440,- per jaar
Studiematerialen € 750,- per jaar (indicatief)
Inschrijfgeld (eenmalig) € 195,-
Verlengde inschrijving € 290,- per maand
Introductie Inbegrepen
Examens Inbegrepen
 • Er hoeft geen lesgeld aan het Ministerie van OC&W te worden betaald.
 • Naast het collegegeld betaal je een bedrag voor leermiddelen (boeken, syllabi etc.) In het kostenoverzicht zijn de richtprijzen vermeld.

 

 • Bij betaling in 1 keer uiterlijk voor 1 september, krijg je € 450,- korting per college jaar.
 • Bij betaling in 5 termijnen (€ 2.688,- per termijn)(1 sep / 15 okt / 1 dec / 15 jan / 1 mrt) worden de kosten niet verhoogd, mits dit gebeurt via automatische incasso. Wanneer je betaalt per factuur, dan brengen wij € 7,- administratiekosten (per termijn) in rekening.
 • Bij betaling in 12 termijnen (€ 1.120,- per termijn)(maandelijks vanaf 1 okt) worden € 250,- (€ 20,83 per termijn) extra administratiekosten in rekening gebracht.
 • Voor doorstromers wordt het collegegeld jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI met een maximum van 3%. Een doorstromer is een student die zijn opleiding aansluitend voltijds doorzet in het volgende studiejaar.

 

 • Kostenindicatie wijnreis € 500,- / € 750,-
 • Kostenindicatie Instanbul / Singapore € 750,- / € 1400,-
 • Kostenindicatie Las Vegas / Cruise € 1400,-
  (afhankelijk van vluchtprijsontwikkelingen)

 

 • Examenkosten: de kosten voor interne examens zijn in het collegegeld inbegrepen. De examenkosten voor eventuele externe examens verreken je zelf met de desbetreffende exameninstantie.

 

 • Risico & restitutie in het eerste schooljaar: je begint enthousiast aan je nieuwe opleiding. Helaas loopt het soms anders dan je verwacht. Mocht dat bij jou in het eerste jaar het geval zijn, dan dragen wij het financiële risico. Als je de opleiding voortijdig beëindigt, betaal je de lopende maand uit en een maand annuleringstermijn (voor de overige jaren geldt een annuleringstermijn van drie maanden).

 

Financiering

Studiefinanciering

Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de gegevens van DUO voor studiejaar 2015–2016. We verwijzen dan ook voor actuele gegevens altijd naar de website van DUO: www.duo.nl.

GEEN Wettelijk collegegeld
Omdat Business School Notenboom een particuliere onderwijs instelling is hoef je geen wettelijk collegegeld te betalen. Dat betekent dat voor mbo studenten het bedrag van € 1.131,- (tarief 2015-2016) komt te vervallen.

Studiefinanciering MBO
Woon je nog thuis, dan kun je meer dan € 7.000,- per jaar aan studiefinanciering ontvangen. Ben je een uitwonende student dan kan dit wel meer dan € 9.500,- per jaar zijn.

Studiefinanciering op het MBO  (18 jaar of ouder)
Volg je een opleiding op MBO niveau en ben je 18 jaar of ouder, dan heb je recht op studiefinanciering. Als je nog 18 moet worden, dan ontvang je in het eerste kwartaal nadat je 18 bent geworden studiefinanciering. Woon je nog thuis dan is de beurs € 81,02,  ben je uitwonend dan wordt dit bedrag € 264,40. Bij de basisbeurs hoort ook de OV-Chipkaart, hierbij kun je kiezen of je een week of weekend OV wil, waarmee je dan gratis kunt reizen.

Wanneer je nog geen 18 bent, kun je tegemoetkoming studiekosten ontvangen. Het bedrag van de tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Aanvullende Beurs
Je kunt een aanvullende beurs aanvragen (afhankelijk van het inkomen van je ouders). Woon je nog thuis dan ontvang je maximaal € 333,38, ben je uitwonend dan ontvang je maximaal € 354,78. Naast de basis en aanvullende beurs kun je ook lenen. Dit bedrag is € 176,49 per maand, kom je niet in aanmerking voor de aanvullende beurs dan kan je dat bedrag er ook nog eens bijlenen.

Meer informatie over studiefinanciering
Kijk op www.duo.nl of bel met het centrale telefoonnummer van DUO: 050-5997755.

Totale studiefinanciering MBO

Bedragen per maand

geldig van september 2015 t/m december 2015

 Uitwonend Thuis

wonend

Basisbeurs € 264,40 €   81,02
Aanvullende beurs (afhankelijk van ink. ouders) € 354,78 € 333,38
Lenen € 176,49 € 176,49
Totaal (per maand) € 795,67 € 590,89

 

Deze opleiding is op 3 Notenboom-locaties te volgen


Meedelen in succes

Afstudeerstage bij Supertrash in New York

Ik wilde mijn afstudeerstage lopen in New York én mode gerelateerd. Dankzij mijn opgebouwde netwerk lukte dat. Vier maanden hielp ik in New York bij het opzetten van het tweede hoofdkantoor van Supertrash. Een geweldige tijd en een prachtige uitdaging!

Stephanie

Vragen of studieadvies nodig? Neem contact op!

Wij staan voor je klaar.

Neem contact op