Hendrik van Veen : “Dit stroomt door mijn bloed en dit is wat ik wil”

Aanmelden kennismakingsgesprek?

“Dit stroomt door mijn bloed en dit is wat ik wil”

Veel Notenboom studenten komen uit een familiebedrijf. Een aantal daarvan heeft de wens dat voort te zetten. En vaak werken ze er al. Twee redenen waarom ze voor een persoonlijk traject bij Notenboom kiezen, mét de mogelijkheid af te studeren op de eigen onderneming. Hendrik van Veen (22) is daar een sprekend voorbeeld van. Zijn bijzondere familiegeschiedenis en die van hemzelf lees je hier. 

Hendrik van VeenHendrik van Veen (22) zit in het derde jaar hbo Bedrijfskunde bij Notenboom. De keuze voor een particuliere school was heel bewust: “Dat massale onderwijs, daar word ik niet gelukkig van. In de gesprekken die mijn ouders en ik bij Notenboom hadden, klopte het gewoon. Ik ga altijd met veel plezier naar school.”

Hij studeert af op de eigen onderneming. In het visverwerkingsbedrijf Diepvries Urk van zijn vader. Een dienstverlenende onderneming waar ze vis verwerken voor opdrachtgevers. Van de kleinste garnalen tot aan de grootste kabeljauw, vers of diepvries. Het invriezen van verse vis is de hoofdmoot. Die verpakken ze vervolgens voor onder meer industrie, groothandel, foodservice en retail. Ook kunnen ze naast het vriezen nog glaceren en paneren. Een veelzijdig familiebedrijf, met een evenzo veelzijdige geschiedenis die helemaal teruggaat tot 1928.

Van ijsbunker naar diepvriesvis

Hendrik van Veen fabrieksfoto1“In die tijd begon overgrootvader Albert van Veen een cafetaria op het toen nog voormalige eiland Urk’. Kort daarna is mijn overgrootvader ijsklontjes gaan produceren in een ‘ijsbunker’. Daarin werd het ijs opgeslagen en dat werd vervolgens met vrachtwagens naar vissersschepen gebracht. Die koelden daar hun visvangst van de Zuiderzee mee. Na de oorlog gingen de ontwikkelingen snel en kregen schepen hun eigen koeling. Toen werden onze inmiddels drie ijsfabrieken overbodig. Dus schakelden we om en gingen vis invriezen. Richting de jaren 70 waren wij een van de eersten met een vriesband. Die liep door een installatie waar het min 40 graden was. Vandaaruit zijn we steeds doorgegroeid. Er werd een nieuwe fabriek neergezet. Mijn vader was toen al 10 jaar in de zaak (hij werkte er al vanaf zijn twaalfde, want mijn opa en oma woonden erboven). Hij bouwde Diepvries Urk verder uit met een oom van mij. We hadden de meest moderne fabriek, met een aantal revolutionaire ontwikkelingen. De ijsfabrieken hadden wij nog wel toen. Die liepen eigenlijk steeds minder, terwijl Diepvries Urk als een speer ging. Dus verkochten we de fabrieken en kwam korte tijd later onze volledige focus op de dienstverlening te liggen.”

Toch maar niet het leger in

Hendrik heeft aspiraties om het bedrijf over te nemen, maar dat was niet altijd zo: “Tot mijn zestiende riep ik altijd dat ik het leger in wilde. Daar had ik als kind al fascinatie voor. Ik had ook niet zo’n zin in school. Tot de citotoets, toen scoorde ik ineens havo-vwo. Desondanks ging ik naar de mavo. Daar vond ik school ineens wél leuk. En ook ik werkte al als 12-jarige in de zaak. Ik rolde er een beetje in. Mijn vader kreeg het idee dat ik misschien toch de zaak zou gaan overnemen. Uit een assessment die ik van hem moest doen, bleek dat ik een goed analytisch en commercieel vermogen had.”

Buiten eigen keuken kijken

Hendrik van Veen fabrieksfoto2“Tijdens mijn stage bij een transportbedrijf op Urk gingen mijn ogen open. De dynamiek en hectiek op een bedrijf. Ik werd er voor de leeuwen gegooid ‘regel het maar’. Zij zagen iets in mij wat ikzelf toen nog niet zag. Ik heb daar anderhalf jaar met veel plezier gewerkt en stage gelopen. Toen ik het mbo had afgerond, stond ik voor de keuze. Ergens gaan werken op Urk – even ‘buiten de keuken kijken’ - of meteen in de zaak. Ik vond echter dat ik met mbo nog niet genoeg skills had.”

“Notenboom heeft mijn analytisch vermogen vergroot, evenals mijn kijk op het  bedrijf en hoe je omgaat met bepaalde zaken in een onderneming. Ik kon daar het hbo mooi combineren: 4 dagen school en 1 dag werken. Ik dacht dat dat wel heel handig was. Dacht ik. Maar ik vond meteen dat ik alles moest oplossen, want ‘ik wil dit overnemen’. Als 19-jarige kwam ik in het vaarwater van collega’s en dat ging schuren. Ik was er even helemaal klaar mee en maakte de overstap naar een accountantskantoor in Amsterdam. Daarna heb ik nog stagegelopen in een vleesbedrijf in Veenendaal. Daar begon ik weer als nobody van onderaan af. Ik heb daar goed kunnen zien hoe het er in een ander groot bedrijf aan toe ging.”

Tot 10 maanden geleden. Toen klopte mijn vader op de deur en zei: ‘Wat jij bij een ander doet, kan ik heel goed gebruiken.’ Ik begon in combinatie met Notenboom voor 25 uur in de week. Inmiddels werk ik 60-70 uur in de week. Daarom heb ik voor afstuderen op de eigen onderneming gekozen. Het mes snijdt aan twee kanten. Ik ga zelf de vruchten plukken van wat ik hier nu als project opzet. De begeleiding van Notenboom helpt mij om ook een businessplan op te zetten, want dat moet voor je afstuderen. Mijn stagebeleiders zijn super enthousiast. Mijn proposal is inmiddels goedgekeurd en ik ben nu de deelvragen en de levels aan het uitwerken. Die moet je iedere maand bij een boardmeeting presenteren, dat is onderdeel van het afstuderen op de eigen onderneming.”

Waarom de keuze voor Bedrijfskunde?

Het is een allround opleiding, Ik heb even getwijfeld een commerciële opleiding te doen, maar dat heb ik volgens anderen al in me. Van mijzelf ben ik heel leergierig. Niet per se een vereiste, maar je moet wel naar het hbo met een bepaald doel gaan. Dat is best lastig op je achttiende. Mensen zeggen dat ik in een gespreid bedje kom. Ik vind echter dat je bewust moet kiezen en je niet een bepaalde kant op moet laten duwen. De studie Bedrijfskunde geeft me een helicopterview: van Financiën, HR tot aan Communicatie.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Omdat het voor een ander is, sluipt in onze business al snel het idee ‘ik maak dit en dat zie ik nooit meer’. Ik wil meer bewustwording creëren dat het onze verantwoordelijkheid is dat het goed gaat. We moeten de zorg overnemen van onze klanten, elk doosje wat hier de zaak verlaat moet er tiptop uitzien en van even hoge kwaliteit zijn. Kleine details moeten kloppen, daar gaat het om!” 

Kom kennismaken
Ben je benieuwd wat Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek.

NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag