Bedrijfskunde HBO

verkozen top Topopleiding 2018!
Niveau Hbo
Duur 3 jaar
Groepsgrootte Gemiddeld 11 studenten per klas
Groepsgrootte Maximaal 19 studenten per klas
Contacturen Gemiddeld 20 uur per week

Algemeen

Heb jij lef en creativiteit en houd je van de dynamiek van de handel en snelle economische ontwikkelingen? Wil jij je bezig houden met marketing innovation en wil je leadership skills en een ondernemende houding ontwikkelen? Dan is deze internationaal georiënteerde opleiding echt iets voor jou.

Tijdens deze internationaal georiënteerde opleiding leer je met je vakkennis en vaardigheden inzicht te krijgen in de markt en de werking van bedrijven. Jij wordt die leider die een bedrijf naar de top weet te brengen. Want wij stimuleren je om ondernemend te zijn en kansen te zien. Dat is de kracht van de driejarige hbo bachelor opleiding Bedrijfskunde bij Business School Notenboom. En dat is ook de reden waarom deze opleiding bekroond is met het zegel ‘Topopleiding’, waarmee deze opleiding tot de beste  hbo bachelor opleiding van Nederland behoort.

HBO Bedrijfskunde – Wat houdt het in?

Bedrijfskunde is een praktijkgerichte studie die je opleidt tot een allround bedrijfskundige professional. Tijdens de studie leer je alles over de inrichting van bedrijven, bedrijfsprocessen, marktwerking, import en export. Maar ook over management, economie en financiën, marketing en communicatie. Je bent na je afstuderen dus geen specialist, maar een generalist; van alle deelgebieden van het vak en van alle functies binnen een organisatie heb je alle kennis in huis.

Daarnaast werk je tijdens je opleiding aan je personal en business skills. Je leert:

 • bedrijfskundige en managementprocessen
 • verschillende taal- communicatie- en presentatievaardigheden
 • salesvaardigheden en netwerken
 • een ondernemingsplan uit te werken
 • onderzoek uit te voeren

We vinden het erg belangrijk dat je tijdens je opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom werk je aan projecten, loop je stages en voer je in je laatste jaar een afstudeeronderzoek uit bij een (internationaal) bedrijf.

Sluit je alles met goed gevolg af? Dan heb jij na drie jaar je diploma hbo bachelor Bedrijfskunde op zak!

Let’s go!

Word jij zelfstandig ondernemer? Manager in de retail? Of wil je bij een grote multinational aan de slag? Met je diploma hbo bachelor Bedrijfskunde ligt de wereld aan je voeten.

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken die je per jaar volgt bij de opleiding Bedrijfskunde.

Jaar 1
Vakken
Rapporteren & formuleren Projectmanagement
Business English 1 Training persoonlijk leiderschap
Financial accounting 1 + 2 Human resource management
 Grondslagen van de economie Beïnvloeden, identiteit en imago
Bedrijfsprocessen & Logistiek Ondernemen 1
Inleiding bedrijfskunde Basis marketing
Inleiding ondernemingsrecht Consumentenmarketing
Economische calculaties Strategische communicatie 1+2
Project e-business

Stage
Aan het einde van het eerste studiejaar loop je een stage van twaalf weken. Dat kan zowel in Nederland als in het buitenland.

Projectweek en Notenboomweek
Jaar 1 vindt er een projectweek plaats en een Notenboomweek. Tijdens de projectweek wordt er een week lang gewerkt aan een casus van een externe opdrachtgever. Op de vrijdag presenteren de studenten hun oplossing aan de opdrachtgever. Ook de Notenboomweek staat in het teken van de praktijk. Deze week gaan de studenten op verschillende bedrijfsbezoeken, krijgen ze gastcolleges en volgen ze workshops.

Jaar 2
Vakken
Methoden van onderzoek Personal branding
Statistiek 1+2 Organisational behavior
Business English 2+3 Ondernemen 2+3
Management accounting 1+2 Experience marketing & Service design
Management & Organisatie Business marketing

Projectweek en Notenboomweek
Jaar 2 vindt er een projectweek plaats en een Notenboomweek. Tijdens de projectweek wordt er een week lang gewerkt aan een casus van een externe opdrachtgever. Op de vrijdag presenteren de studenten hun oplossing aan de opdrachtgever. Ook de Notenboomweek staat in het teken van de praktijk. Deze week gaan de studenten op verschillende bedrijfsbezoeken, krijgen ze gastcolleges en volgen ze workshops.

Jaar 3
Vakken
Kwantitatieve technieken & Marktonderzoek Cross cultural management
Operations management Business design thinking
Business ethics Business intelligence
Leadership & Change management Strategic marketing & branding
Persoonlijke effectiviteit Leadership & Change management

Stage
Je loopt 24 weken stage waarbij je een afstudeeronderzoek uitvoert voor het bedrijf. Je past je opgedane kennis op eigen wijze toe bij het oplossen van een vooraf gedefinieerd probleem binnen het stagebedrijf.

Jaarlijks: Internationale Studiereis
Wij organiseren jaarlijks een leuke en leerzame reis naar een bijzondere internationale bestemming. Voor schooljaar 2018-2019 is er gekozen voor de bestemming Kaapstad. Waar gaan we komend jaar naartoe?

Kosten

Studiekosten en betalingsregelingen

Collegegeld € 16.770,- per jaar *
Inschrijfgeld (eenmalig) € 250,-
Verlengde inschrijving € 410,- per maand
Extraneus inschrijving € 225,- per maand
* Studieboeken Inbegrepen
* Introductie jaar 1 Inbegrepen
* Interne examens Inbegrepen
 • Er hoeft geen lesgeld aan het Ministerie van OC&W te worden betaald.
 • Er zijn drie betalingsmogelijkheden:
  • Betaling ineens
  • Betaling in vier termijnen, meerprijs €200,- per jaar
  • Betaling in twaalf termijnen, meerprijs €350,- per jaar
  Bij wanbetaling wordt per aanmaning €35,- administratiekosten in rekening gebracht en zijn eventuele incassokosten voor jouw rekening of voor rekening van de wettelijke vertegenwoordigers.
 • Voor doorstromers wordt het collegegeld jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI met een maximum van 3%. Indien het CPI negatief is, wordt 0% indexatie gehanteerd. Een doorstromer is een student die zijn opleiding aansluitend voltijds doorzet in het volgende studiejaar. De indexatie zal tevens gelden voor de tarieven van een verlengde of extraneus inschrijving. Een doorstromer van MBO naar HBO zal een nieuwe overeenkomst aangaan met de dan geldende collegegelden.
 • Voor de volledige informatie over de betalingen verwijzen we je naar de algemene voorwaarden
 • Kostenindicatie studiereis circa €1500,-
  (afhankelijk van vluchtprijsontwikkelingen)
  Optionele studieactiviteit in het lesprogramma, wij werken op basis van vol = vol.
 • Risico & restitutie in het eerste schooljaar: je begint enthousiast aan je nieuwe opleiding. Helaas loopt het soms anders dan je verwacht. Mocht dat bij jou in het eerste jaar het geval zijn, dan dragen wij het financiële risico. Als je de opleiding voortijdig beëindigt, betaal je de lopende maand uit en een maand annuleringstermijn (voor de overige jaren geldt een annuleringstermijn van drie maanden).

Stage

Stage

Tijdens je opleiding Bedrijfskunde oriënteer je je tijdens je stages op de functie waar je voor opgeleid wordt. Business School Notenboom beschikt over een uitgebreid bestand aan goede stageadressen, zowel in binnen- als buitenland.

Jaar 1
In het eerste studiejaar loop je een beroepsopleidende stage van twaalf weken bij een (internationaal) bedrijf met de focus op bedrijfskundige dienstverlenende functies, of in de publieke sector. Je verdiept je in de mogelijkheden en potenties van organisaties en markten. Als aanstaande manager leer je om te kijken en te luisteren naar de consument, bedrijven en organisaties. Je verdiept je in bedrijfsprocessen, peilt behoeften, zet producten en merken in de markt en weet wat er voor nodig is om (potentiële) klanten te binden aan organisaties.

Jaar 3
De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerstage van vierentwintig weken. Je functioneert als projectmanager en bent verantwoordelijk voor de realisering van vooraf vastgestelde doelen. Je voert tijdens je stage een onderzoek uit, waarbij je je opgedane kennis en kunde toepast bij het oplossen van een vooraf gedefinieerd probleem binnen het stagebedrijf.

Financiering

Studiefinanciering

Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de (voorlopige) gegevens van DUO voor studiejaar 2019–2020. We verwijzen dan ook voor actuele gegevens altijd naar de website van DUO: www.duo.nl.

GEEN Wettelijk collegegeld
Omdat Business School Notenboom een particuliere onderwijs instelling is hoef je geen wettelijk collegegeld te betalen. Dat betekent dat voor hbo studenten het bedrag van € 2.060,- (per jaar) komt te vervallen.

Studiefinanciering EN COLLEGEGELDKREDIET op het hbo
Vanaf 1 september 2015 geldt voor studenten aan hbo en universiteit een nieuw stelsel van studiefinanciering. De basisbeurs is op dat moment komen te vervallen. In plaats hiervan kunnen studenten (in het particulier onderwijs) per maand maximaal circa € 1.728,79 lenen. Je bepaalt zelf hoeveel je leent voor je levensonderhoud en collegegeld. Het bedrag van € 1.728,79 is inclusief een eventuele aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je een aanvullende beurs van maximaal  € 391,00 krijgen, de aanvullende beurs wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt) en collegegeldkrediet. Studenten die een hbo opleiding volgen en recht hebben op studiefinanciering kunnen collegegeldkrediet aanvragen. Het collegegeldkrediet is bedoeld voor de financiering van het collegegeld en bedraagt maximaal € 10.300,- per jaar. Dit wordt per maand met de studiefinanciering uitbetaald.

De verplichte aflosfase is met ingang van 1 januari 2016 van 15 jaar naar 35 jaar gegaan. Wie minder verdient dan het minimumloon hoeft niet af te lossen. Bovendien hoef je maandelijks nooit meer dan 4% van het extra inkomen boven het minimumloon terug te betalen. Dit is nu maximaal 12%.
Bij de basisbeurs hoort ook de OV-Chipkaart, hierbij kun je kiezen of je een week of weekend OV wilt waarmee je dan gratis kunt reizen.

Voucher voor nascholing of bijscholing
Studenten die voor het eerst gaan studeren aan hbo of universiteit tussen studiejaar 2015-2016 tot en met 2018-2019 krijgen (van DUO) een voucher voor nascholing of bijscholing bij het behalen van hun diploma. Deze ‘tegoedbon’ bedraagt ongeveer € 2.000,-. Het tegoed kan 5 tot 10 jaar na het halen van het diploma gebruikt worden.

Meer informatie over studiefinanciering
Kijk op www.duo.nl of bel met het centrale telefoonnummer van DUO: 050-5997755.

Waarom Notenboom

Waarom kies jij voor Notenboom?

Als particuliere onderwijsinstelling werken wij er elke dag aan om jou het beste onderwijs te geven. Onderwijs waar wijzelf achter staan. Onderwijs dat jou inspireert ondernemend te zijn. Zodat je proactief te werk gaat en kansen ziet en dúrft te pakken. Onderwijs waarbij het persoonlijke karakter niet verloren gaat, want iedereen is een individu. Een leertraject dat op jou persoonlijk is afgestemd, brengt je het verst. Onderwijs dat ambitieus en inspirerend is, met uitdagende lessen en veel oefening in de praktijk. Onderwijs waar transparantie en flexibiliteit enorm belangrijk zijn. Ruimte voor ontwikkeling, maar wel binnen heldere kaders. Zeggen wat je doet en luisteren naar elkaar. Want het beste onderwijs maken we samen.

Deze kernwaarden komen dagelijks tot uiting in:

 • Ons uitdagende en inspirerende onderwijs
 • Onze keuze voor docenten met praktijkervaring en sterke didactische kwaliteiten
 • Uitstekende persoonlijke begeleiding en direct contact met de ouders
 • De vele ondernemers- en netwerkactiviteiten tijdens de hele opleiding
 • Individuele toetsing bij aanvang van de opleiding, mogelijkheid om te kunnen versnellen en aanpak van deficiënties
 • Het waardevolle Notenboom-netwerk: Notenboom for life!

Een echt familiebedrijf
Business School Notenboom werd opgericht in 1958 en is inmiddels zestig jaar succesvol opleider op het gebied van Business en Hotelmanagement. Notenboom is een echt familiebedrijf; inmiddels vormt de derde generatie Notenbomers de directie van onze school. Het persoonlijke en ondernemende karakter van ons onderwijs zit dan ook diep geworteld in onze cultuur. Samen met een team van 150 gepassioneerde en gewaardeerde collega’s zetten wij ons dagelijks in om onze studenten van het beste onderwijs te voorzien. Onder ons persoonlijke credo: ‘het leveren van de hoogste kwaliteit en het bewaken van de kleinschaligheid’.

Voordelen Notenboom

Heb jij ambities voor een succesvolle carrière in het (internationale) bedrijfsleven of de gastvrijheidssector? Wil jij alles uit jezelf halen en het hoogst haalbare bereiken? Dan is het particuliere onderwijs van Business School Notenboom de beste voorbereiding waarmee je jouw doelen gaat bereiken.

De opleidingen bij Business School Notenboom kenmerken zich door:

 • Kleinschaligheid: kleine klassen met veel aandacht voor elke student
 • Resultaatgerichtheid: met onze begeleiding vergroot je jouw kans op het behalen van je diploma
 • Een persoonlijk karakter: oog voor elke student met zijn sterke en zwakkere punten
 • Het creëren van een business mindset: het opbouwen van een netwerk en indrukwekkend cv
 • Het creëren van een ondernemende houding: kansen leren herkennen én benutten
 • Inspirerend onderwijs: van docenten met een nauwe band met de praktijk
 • Het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt: een up-to-date vakkenpakket en deze opleiding biedt verkorte leertrajecten voor excellente studenten

96% van onze afgestudeerden heeft binnen 6 maanden een baan

Want na het afstuderen heb je een schat aan waardevolle kennis en een set praktische vaardigheden en business skills opgebouwd. De wereld ligt voor je open.

Meer weten over particulier onderwijs? Lees hier meer.

 

Deze opleiding is op 2 Notenboom-locaties te volgen


De lat ligt hoog

Stage bij Sunrise Travel in Shanghai

Voordat ik daadwerkelijk aangenomen werd bij Sunrise Travel voor mijn stage, ging ik een heel traject door. De lat ligt ontzettend hoog en daar moet je wel tegen kunnen. Gelukkig heb ik dat geleerd in het Fast Track programma bij Business School Notenboom.

Vragen of studieadvies nodig? Neem contact op!

Wij staan voor je klaar.

Neem contact op