Afstuderen mbo 4-studenten met een nagebootste situatie uit de professionele praktijk

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Simulatie zorgt voor stimulatie

Meneer Castermans is mentor bij Business School Notenboom, en één van de begeleiders van het afstudeerproject Simulatie mbo 4. Met dit project ronden de studenten op de locaties Eindhoven en Hilversum hun opleiding af.

Meneer Castermans: "Tijdens de Simulatie wordt een reële werksituatie nagebootst. Gedurende 3 opeenvolgende dagen moet de student aantonen over de gewenste kennis, vaardigheden en het vereiste niveau te beschikken om alle werkprocessen, bijvoorbeeld binnen een internationaal georiënteerde onderneming of een organisatie in transitie, naar behoren te kunnen uitvoeren."

De mbo 4 International Business Management studenten voeren daarbij alle opdrachten uit in het Engels. Zij zijn tijdens de Simulatie in dienst van een fictief internationaal bedrijf dat een eigentijds en aantrekkelijk consumentenproduct ontwikkelt, produceert en levert. Business School Notenboom koos dit keer voor het -niet bestaande- bedrijf en modemerk DRTJNS (Dirt Jeans).

Meneer Castermans: "Deze Simulatie is bedoeld voor de tweedejaars mbo 4-studenten en is een essentieel examenonderdeel waarmee hun studie wordt afgerond. Dit jaar zijn er 9 International Business Management (MIB) studenten die de Simulatie uitvoeren."

Een andere groep studenten volgt bij Notenboom mbo 4 Marketing & Communicatie Management om later aan de slag te kunnen gaan als marketing- of communicatieprofessional in het bedrijfsleven. Hun simulatieproject is gerelateerd aan de theorie die gedurende het hele studietraject door Business School met hen is gedeeld. Dit jaar zijn er 12 Marketing & Communicatie Management (MMC) studenten die de Simulatie uitvoeren.

De voorbereiding op de Simulatie is een proces op zichzelf

De studenten werden gedurende een periode van 10 weken voorbereid op de Simulatie. Elke student kiest individueel een bedrijf en voert de daarin geldende werkprocessen uit. In teamverband werkten zij aan de verschillende werkprocessen, waarvan de resultaten door de begeleidend vakdocent van feedback werden voorzien.

Elke student werkt individueel aan een sector-gerelateerd project

De opleiding mbo 4 bij Notenboom kent 2 uitstroomprofielen:

  • MIB > International Business Management
  • MMC > Marketing & Communicatie Management

Meneer Castermans: "De studenten MIB beginnen met een onderzoek naar een potentieel exportland, dat door de begeleider wordt aangegeven. Alle verdere vervolgstappen, zoals het opstellen van een export- en verkoopplan, het verrichten van acquisitie en het vervaardigen van een offerte, moeten door de student op de juiste manier worden gezet. De studenten MMC werken aan het vermarkten van een vakantieverblijf dat zijn product wil opwaarderen van ‘gewoon’ naar ‘luxe’. Relevante werkprocessen zoals onderzoek naar huidig en toekomstig product, doelgroepen, marketing en communicatie moeten dan in 3 dagen worden opgepakt en uitgevoerd. In tegenstelling tot de studenten MIB is de voertaal hier Nederlands."

De Simulatie is voor Business School Notenboom een van de exameninstrumenten om de student te toetsen op zijn kennis, vaardigheden en inzet. Tijdens de praktijkstage in het 2e studiejaar legt de student verder een Proeve van Bekwaamheid af, wat geldt als een andere vorm van examen. Voor de student is het 2e jaar intensief maar leerzaam en relevant voor de latere professionele praktijk!

Kom kennismaken

Ben je benieuwd wat Business School Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek.

Notenboom-erasmus-docent-meneer-castermans

NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag