AFSTUDEEROPDRACHT VOOR MBO STUDENTEN: GEDURENDE DRIE DAGEN ALLE WERKPROCESSEN NABOOTSEN VAN EEN BEDRIJF

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Patrick, wat houdt de afstudeeropdracht “simulatie” voor mbo studenten in?

Het nabootsen van een werksituatie waarin de studenten in drie hele dagen moeten aantonen dat zij het gewenste niveau hebben en alle werkprocessen van een internationaal georiënteerde onderneming naar behoren kunnen uitvoeren. De mbo International Business Management studenten dienen alle opdrachten in het Engels uit te voeren. Zij zijn deze dagen in dienst van een fictief bedrijf, dit jaar genaamd DRTJNS (Dirt Jeans).

Voor wie is de simulatie bedoeld?

Deze simulatie is bedoeld voor de tweedejaars mbo studenten en is een onderdeel ter afronding van hun studie. Dit jaar zijn er 26 International Business Management studenten die de simulatie uitvoeren. Volgend jaar komen er mbo Hotel & Event Management én mbo Marketing & Communicatie Management studenten bij. Deze studenten krijgen volgend jaar andere opdrachten, passend bij hun studierichting en gekoppeld aan de werkprocessen waarvan zijn moeten laten zien dat juist zij deze kunnen uitvoeren. 

Welke voorbereidingen gaan hieraan vooraf voor de studenten?

De studenten krijgen gedurende een geheel trimester (van 10 weken) iedere week les ter voorbereiding van de simulatie. Zij dienen dan dezelfde werkprocessen uit te voeren, maar door een door hun zelf gekozen bedrijf. Zo kozen twee studenten een bedrijf dat e-bikes wil exporteren naar het buitenland. In duo’s werken ze steeds 2 weken aan een opdracht en de begeleidende docent geeft hun hier feedback op.

Hoe ziet het driedaagse programma gedurende de simulatie zelf er uit

Ze beginnen met een marktonderzoek en productonderzoek waar zij hun producten naar toe willen gaan exporteren. Het exportland is vooraf bepaald door de docent. Vervolgens gaan de studenten uitzoeken op welke wijze zij dit product in de markt gaan zetten (retail, agent of wholesale). Indien zij hier een keuze in hebben gemaakt en het goed onderbouwd is, krijgen zij van de docent “een go” om dit verder uit te werken. De volgende stap is dat zij een acquisitiegesprek en verkoopgesprek hebben met de potentiële klant. Vervolgens gaan ze een offerte uitbrengen en ontvangen ze mogelijk een order hieruit. Kortom, een intensief maar leerzaam traject ter voorbereiding op de praktijk!

Notenboom docent aan het woord meneer Castermans project mbo simulatie

NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag