Oud-student Ellen Jansen studeerde als jongen bij Notenboom, nu is ze succesvol zakenvrouw

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Oud-student Ellen Jansen studeerde als jongen bij Notenboom, nu is ze succesvol zakenvrouw

“Niet iemand anders willen zijn, maar wel een ander jasje”

Ellen Jansen woont in een prachtig appartement in hartje Maastricht. In 2009 rondde ze haar studie bij Notenboom af. Ze is een enorm bezige bij. Ze runt een succesvol bedrijf Cheappower4u (CP4U), is bestuurster, inspirator én schrijfster. Binnenkort verschijnt haar eerste boek. Daarnaast sport ze vrijwel dagelijks, waardoor ze naar eigen zeggen mentaal veel meer aankan. Dat kun je alleen maar doen als je heel lekker in je vel zit en dat zit Ellen zeker! Dat was echter jarenlang niet het geval. Ellen werd geboren als jongen, maar voelde zich eigenlijk al heel jong een meisje: “Ik wist het feitelijk rond mijn tiende al en rende thuis altijd graag rond in meisjeskleren. Dat vond ik superleuk. Ik heb het echter heel lang weggestopt.”

Toen haar ouders scheidden, vertrok Ellens moeder voor 5 jaar naar Kenia. Ook Ellen heeft daar 1,5 jaar gewoond. Ze deed na Notenboom nog een master aan de universiteit en was actief in een studentenvereniging. Daar werd ze wederom enorm geconfronteerd met haar genderdysforie (dat het geslacht waarmee je geboren bent, niet past bij hoe je je voelt en je wilt uiten): “Er was daar bijvoorbeeld in de disputen een vrij strikte scheiding tussen jongens en meisjes en ik zat daar niet op mijn plek. Toen ik terugkwam uit Kenia, ben ik daar dan ook niet meer naar teruggegaan. Ik heb lang in de pauzemodus gestaan voor mijn gevoel.” 

“Volgens mijn omgeving heeft mijn transitie mij zichtbaar gelukkiger en daadkrachtiger gemaakt”

Instagramaccount Ellen Jansen

Na haar master begon Ellen haar eigen onderneming en met succes! En met een missie! Ze helpt woningcorporaties, beleggers en VvE’s (Vereniging van Eigenaren) in het verduurzamen van verouderde wooncomplexen en bedrijfsgebouwen. Bovendien kan CP4U klanten financieel ontzorgen door investeringen voor haar rekening te nemen. CP4U heeft daarmee inmiddels zo’n 1600 aansluitingen (appartementen) in Nederland en grote namen als partner, zoals bijvoorbeeld Vattenfall.

En juist het feit dat ze zo succesvol is, maakte het voor Ellen nóg lastiger om ervoor uit te komen dat ze eigenlijk een meisje is. Bovendien was ze voor haar transitie al 4 jaar verloofd met een meisje, op wie ze erg gek op was: “Midden 20 was ik al op een punt dat ik erover dacht in transitie te gaan, maar toch heb ik nog 9 jaar gewacht. Ik wist dat ik mijn verloofde kwijt zou raken, alhoewel zij en ik inmiddels heel goede vriendinnen zijn. Ze heeft me enorm veel geholpen. Ook twijfelde ik omdat je op ondernemersniveau en directieniveau niet elke dag geconfronteerd wordt met een transgender. Ik dacht dat een transitie niet samen kon gaan met het hebben van succes als ondernemer. Twee jaar geleden echter liep ik dan toch tegen een enorme muur aan en blokkeerde op alle fronten. Nu straal ik volgens iedereen, ook mijn ouders zien dat. Ik ben nog nooit zó ontspannen geweest! En mijn bedrijf loopt nog altijd als een trein.”

“Graag wil ik iets betekenen voor jongeren die twijfelen over hun (gender)identiteit, maar ook voor hun ouders en hun omgeving”

Nu is Ellen (de naam die haar ouders als meisjesnaam hadden bedacht) naast ondernemer ook inspirator. Voor jongeren met genderdysforie, die twijfelen en niet durven, maar ook voor ouders en de omgeving van transgenders: “Ik zoek bewust de sociale media op en de reacties zijn vrijwel uitsluitend positief. Dat geeft me veel moed. Ik word daar blij van. Rolmodellen als ik kunnen iets betekenen. Ik ben als transgender in de installatietechniek ook maar gewoon ineens verschenen in een mantelpakje. Twee maanden lang heb ik toen heel mijn netwerk geïnformeerd, iedereen persoonlijk. Dat leverde vele waardevolle gesprekken op en daardoor is mijn transitie goed geland. Dat ik er zo’n lange tijd tegenop keek, bleek achter volkomen onterecht. Juist als je dicht bij jezelf blijft en focust op jouw waarden en waar je goed in bent, straal je zelfvertrouwen uit. En dan krijg je ook het respect van anderen. Raak je meer teruggetrokken en onzeker, dan krijg je ook andere reacties. Deze wetenschap is waardevol voor jongeren. “

“De boodschap die ik heb, heeft als kern het behalen van doelen, het realiseren van ambities en daardoor succesvol zijn met je beroep of bedrijf. Dat je niet bang hoeft te zijn voor maatschappelijke druk en acceptatie. En dat je niet hoeft te leven in een keurslijf dat je eigenlijk niet wil. Daarover heb ik een boek geschreven, met als titel eenvoudig ‘Ellen’. Daarin beschrijf ik hoe je juist door dicht bij jezelf te staan geluk en succes kunt hebben. De gehele opbrengst van het boek besteed ik volledig aan een goed doel. Voor updates over het boek. Volg Ellen op Instagram.

“Ik ben niemand verloren, integendeel”

“Daarnaast wil ik me ook positioneren als iemand die lezingen kan geven op scholen. Ik weet wat de valkuilen zijn door niet voor jezelf te kiezen. Veel jongeren houdt dat bezig. Ik heb nog twee goede vrienden uit mijn tijd bij Notenboom. Eén daarvan komt uit Iran, een land waar ‘officieel’ geen genderdysforie bestaat. Van hem kreeg ik de meest typerende reactie op mijn coming out, aan het einde van de avond, nadat hij het mij uit het hoofd had proberen te praten: “Jij hebt mij doen inzien dat dit echt bestaat!” Ik heb gelukkig niemand verloren, integendeel. Ik ben mezelf gebleven en ben me niet anders gaan voordoen. Mensen voelen gewoon dat ik als persoon niemand anders ben geworden, alleen een beter passend ‘jasje’ heb gekregen. Dat is voor mij de kern van genderdysforie.”

Kom kennismaken

Ben je benieuwd wat Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

 

Accepteer s.v.p. marketing cookies om deze video te kunnen bekijken. Accepteer

NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag