‘Een stage in het buitenland is absoluut een aanrader’ – Youri liep stage in Denemarken!

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Youri volgt het hbo bachelor Bedrijfskunde in Eindhoven. In zijn eerste jaar liep Youri stage bij een Eindhovense multinational die we allemaal kennen: Philips.

Eigenlijk heeft Philips geen introductie nodig, toch Youri?

Nou, in dit geval wel. Ondanks dat ik studeer in de stad waar de roots van Philips ligt, vond ik mijn stage plaats in Denemarken. Daar was ik stagiair bij Philips Lighting, om precies te zijn. Philips Lighting is naast Philips Healthcare en Philips Consumer Lifestyle de derde kernactiviteit. In Denemarken staat dan het hoofdkantoor voor de zogenaamde ‘Nordic countries’. Philips Lighting wordt binnen nu en drie jaar overigens volledig afgestoten door Philips.

Een hele mond vol! Waarom liep je hier stage?

Philips is natuurlijk al meer dan 125 jaar een toonaangevend technologiebedrijf. Voornamelijk op het gebied van licht en consumer electronics. Tevens is het afgelopen jaar uitgeroepen tot meest favoriete werkgever onder hoogopgeleiden. Als echte Eindhovenaar heb ik veel respect voor dit bedrijf. Philips heeft veel voor de stad betekent. De oprichting van PSV, de stedelijke inrichting… Noem maar op.

En terecht! Hoe zag jouw stagedag in Denemarken eruit?

Over het algemeen zien werkdagen er in Denemarken er heel anders uit dan in Nederland. Men begint vaak al tussen 07:00 en 08:00 uur met werken, omdat de kinderdagverblijven om 16:00 sluiten. Maar ze zijn hier heel flexibel. Je hebt ook geen vaste werkplek – zelfs de directrice niet!

Ik hield me voornamelijk bezig met twee kerntaken: het opbouwen van een database van alle grote Office & Industry-bedrijven in de Nordic countries, en het opzetten van een leadscoring programma. Die laatste was met name interessant. Philips wil een vaste flow van leads door de marketing & sales funnel genereren. Met die leadscoring, kan snel genoeg bepaald worden of hij ‘warm’ genoeg is voor de database. Op termijn moet dit allemaal geautomatiseerd worden.

Interessant! Heb je veel gehad aan de vakken die je op school had?

Het vak dat het meest van toepassing kwam, was Cross-Cultural Management. Het gaat dieper in op de verschillende communicatie tussen culturen, en de communicatie hiertussen. Ook Business English 3 was trouwens erg handig. Door de praktische insteek van het vak, sloeg ik niet steeds dicht in de eerste paar weken waardoor ik vloeiender Engels sprak, op bedrijfsniveau natuurlijk.

Wat was tot nu toe het meest leerzame aan je stage?

Wat ik erg leerzaam vond, was een workshop over digitalisering van het marketingmodel. Philips is wereldwijd actief, en daardoor gebruiken niet alle landen dezelfde modellen en termen binnen de marketing. De workshop was ervoor om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen: één marketingmodel voor alle landen in de toekomst.

Snap ik! Wel lastig, lijkt me. Wat is nog meer interessant?

Het leadscoring project vind ik ook echt heel boeiend. Het is zo interessant omdat alle bedrijven bezig zijn met de digitale ontwikkelingen in de marketing. Door middel van leadscoring bepaal je dus welke leads geschikt zijn voor sales, maar ook welke nog extra nurturing nodig hebben. Bovendien heeft Philips recentelijk een grote database gekocht met 80.000 bedrijven. Als het leadscoring geautomatiseerd wordt, kan er een continuous flow worden gecreëerd. Zo ga je zeer efficiënt te werk en kun je veel automatiseren.

Wat levert deze stage nog meer op voor je?

Ten eerste natuurlijk het avontuur dat je aangaat zodra je buiten de Nederlandse grenzen gaat werken. In een andere stad moet je helemaal opnieuw beginnen met het leggen van contacten. Misschien was dat wel het lastigste, maar ik heb er veel van geleerd. Ik weet nu dat je echt actief en open moet zijn, wil je een goede indruk maken op de mensen om je heen.

Bovendien heb ik mijn LinkedIn-netwerk flink uitgebreid. Niet alleen binnen Philips, trouwens; mijn appartement deelde ik met twee Duitsers. Eén daarvan heeft zijn eigen startup, en de ander werkt bij een startup. Er zijn sowieso erg veel startups in en rondom Kopenhagen. Het is heel interessant om te zien hoe zij groei doormaken.

Raad je andere studenten aan een stage te zoeken in het buitenland?

Absoluut. Ik weet zeker dat het erg goed is voor je cv. Daarnaast moet je leren om nieuwe contacten te leggen, wat echt niet zo makkelijk is als je niemand kent in een stad. Ook gaat je Engels er met stappen op vooruit. Zoek trouwens ook zeker een accommodatie met andere studenten of leeftijdsgenoten. Anders mis je de aansluiting met de stad, denk ik.

Accepteer s.v.p. marketing cookies om deze video te kunnen bekijken. Accepteer
NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag