De nieuwe Björn Borg-lijn? Dankzij Maud ligt die straks in de winkel!

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Maud zit in het laatste jaar van het hbo bachelor Bedrijfskunde in Eindhoven. Voor haar eindstage kwam ze op een mooie plek terecht: op de salesafdeling van Björn Borg. Ze kreeg best een grote verantwoordelijkheid, namelijk het enthousiasmeren van bestaande én nieuwe klanten voor de nieuwste lijn van het sportmerk, waarvoor ze zelfstandig het hele land doorcrosste.

Een salesfunctie bij Björn Borg, dat is een mooie stageplek. Hoe ben je daar terecht gekomen?

“Tijdens een zakelijk event ben ik met een kennis van mijn vader in gesprek gekomen. Ik vertelde hem dat ik op zoek was naar een stage in de sales. Omdat ik eerst het mbo heb afgerond en daarna ben doorgestroomd naar het hbo, zou dit mijn vijfde stage worden. Ik wilde daarom graag stagelopen bij een groot bedrijf, in een branche waar ik nog niet bekend mee was. Die kennis van mijn vader heeft me toen in contact gebracht met de eigenaar van DBM B.V. (het bedrijf dat de distributie van Björn Borg verzorgt) en vanuit daar heb ik een aantal gesprekken gevoerd. De stageplaats sprak me erg aan vanwege het internationale karakter van het bedrijf en omdat het om een salesfunctie ging. Na drie gesprekken werd ik aangenomen.”

Wat waren je belangrijkste taken?
“Vanaf januari 2017 heeft Björn Borg een nieuwe lijn gelanceerd. Het is mijn taak geweest om zoveel mogelijk nieuwe klanten enthousiast te maken voor deze lijn. En tijdens het drukke ‘inkoopseizoen’ was ik voornamelijk op pad naar klanten om de producten uit de nieuwe collectie te laten zien.”

Hoe zag een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

“Elke maandag begonnen we met een sales meeting, waarbij het hele sales team aanwezig was op kantoor. Daarna was het voornamelijk mails checken, klanten (na)bellen en informatie toesturen. Op dinsdag, woensdag en donderdag was ik onderweg naar prospects of bestaande klanten. Dat kon door het hele land zijn en de route en klanten mocht ik ook zelf inplannen. De collectie liet ik dan zien op de iPad. Toen het inkoopseizoen startte, ging ik ook op pad met samples van de producten, zodat klanten een goed beeld konden krijgen van de producten en de materialen. Op vrijdag werkte ik altijd aan mijn onderzoek.”

Wat voor onderzoek heb je gedaan?

“Ik heb een omzetgerelateerd onderwerp gekozen voor mijn onderzoek. Hiervoor had ik ook veel contact met klanten, zo nam ik bijvoorbeeld interviews af met de inkopers van de tien grootste klanten. Heel interessant en leerzaam. Mijn stagebegeleider op het bedrijf zag ik elke maandag en daarnaast belden en mailden we regelmatig. Er werd best wat zelfstandigheid van mij verwacht, maar dat vond ik heel prima. Ook vanuit school kreeg ik goede ondersteuning. Ik kreeg vaak snel reactie op mijn vragen en dat kon ik erg waarderen, omdat ik daardoor snel weer verder kon met mijn plannen.”

Wat vond je het meest leerzame aspect van je stage?

“Met koude acquisitie (prospecteren), had ik nog geen ervaring voordat ik bij Björn Borg begon. Maar door een goede inwerkperiode heb ik het heel goed kunnen leren. En ik vond het daarna ook super leuk om te doen!”

Was je stage zoals je van tevoren had verwacht, of gehoopt?

“Zelfs beter dan verwacht! Ik had super leuke collega’s en veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. Ik kwam in contact met veel verschillende mensen en kwam op plaatsen waar ik nog nooit was geweest. Daarnaast was het allemaal erg goed geregeld; laptop vanuit het werk, iPad om de collectie te laten zien aan klanten en een lease auto om de klanten te bezoeken.”

Zie je jezelf straks wel werken bij Björn Borg, of in een vergelijkbare functie bij een ander bedrijf?

“Ik ben niet iemand die graag 40 uur per week achter haar laptop zit, dus dat kwam goed uit bij deze functie. Elke week was weer anders, ik maakte nieuwe contacten en werd ook binnen het bedrijf overal bij betrokken. Ik voelde me er gewoon erg thuis. Daarnaast vind ik de branche erg leuk, de mensen zijn direct en dat kan ik wel waarderen; je weet wat je aan ze hebt. En het is gebleken dat ook vanuit Björn Borg de ervaring positief was, want onlangs heb ik er mijn contract getekend! Tot aan mijn afstuderen werk ik er 28 uur per week en zodra ik mijn diploma heb, ga ik er fulltime aan de slag!”

NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag