Matthijs liep zijn Bedrijfskunde stage bij VDL: ‘iedereen in Eindhoven kent het’

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Matthijs is student hbo bachelor Bedrijfskunde aan Business School Notenboom in Eindhoven. Zijn eerste stage in het tweede leerjaar liep hij bij VDL Industrial Products.

Ha Matthijs! VDL Industrial Products… Wat is dat precies?

VDL Industrial Products is onderdeel van de VDL Groep, een echt Eindhovens bedrijf en een hele grote speler in de industriële sector. Hier in de omgeving Eindhoven kent vrijwel iedereen het bedrijf. Wat ze precies doen? Je kunt beter vragen wat ze níet doen. Met ruim 90 dochterbedrijven is VDL actief in heel veel branches. Waarschijnlijk kennen de meeste mensen VDL van de bussen en de Mini. VDL is echt een heel bijzonder bedrijf. Nog altijd wordt het volledig bestuurd door de familie Van der Leegte. Oud directeur ‘ons Wim’ is een enorm voorbeeld voor velen in Eindhoven. Hij heeft veel invloed gehad op de regio zoals die nu is.

Interessant! En bij wat voor dochteronderneming liep jij stage?

Ik was stagiair en werkzaam voor VDL Industrial Products. Dit bedrijf is meer gefocust op de industriële processen. Denk hierbij aan bulkhandling, luchttechniek en brand- en explosiebeveiliging. Volg je het nog?

…Tuurlijk! Waarom ben je voor deze stageplek gegaan?

Naast commercieel inzicht, ben ik van mening dat het voor bedrijfskundigen ook belangrijk is om de technische achtergrond te begrijpen. Die kans kreeg ik bij VDL: het is een onderneming waar ik enorm veel kennis heb opgedaan.

Wat was jouw rol precies bij dit bedrijf?

In principe kun je mijn takenlijst wel in tweeën splitsen. Voor de ene helft was ik veel bezig met het uitvoeren van ondersteunende opdrachten die vanuit collega’s kwamen. De overige tijd was ik bezig met mijn eigen projecten.

Wat was het meest leerzame van je stage bij VDL?

Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om mee te gaan naar beurzen en congressen. Zo heb ik in mijn eerste week al een vakbeurs bezocht in Duitsland. Leuk, én leerzaam! Vanaf dat moment begreep ik veel beter wat er in de markt speelt. Ik zag daar ook het belang van relatiebeheer in de B2B-kant van het verhaal. Dat is echt enorm belangrijk.

Wat heb je bij Notenboom geleerd, wat je toe hebt gepast op stage?

Heel veel. Een voorbeeld: tijdens mijn stage moest ik behoorlijk vaak analyses uitvoeren van bijvoorbeeld verkoop-gerelateerde cijfers. Op school leer je verder te kijken dan wat je in eerste instantie ziet. Waarom zie je wat je ziet? Die vraag stelde ik mezelf continu.

Wat vakken betreft denk ik dat ieder vak wel een zekere bijdrage levert. Als ik er één moet kiezen, is dit absoluut Bedrijfsprocessen en logistiek. De daar geleerde theorie over bijvoorbeeld het optimaliseren van bepaalde processen is iets wat mij enorm heeft geholpen.

Dus de opleiding sloot naar jouw idee goed aan bij je werkzaamheden?

Ik ken alle theorie nog niet helemaal van buiten, dus is het ook wel moeilijk te zeggen. Ik merkte wel dat, dankzij de praktische aanpak van Notenboom, ik nu veel meer gewend ben aan het werken voor een opdrachtgever. Daarnaast heerst er een hele zakelijke sfeer op Notenboom, gebaseerd op respect. Dat is in het bedrijfsleven niet anders, natuurlijk.

Is dat ook de reden waarom je voor Notenboom hebt gekozen?

Dat speelt zeker mee, ja. Bij Notenboom wordt er ook veel meer aangeboden dan enkel relevante vakken. Ik wilde studeren in een zakelijke omgeving en sterk kunnen werken aan een waardevol netwerk. Bij Notenboom kan dit!

Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik hoopte na mijn stage genoeg technische kennis te hebben vergaart. Dat is absoluut gelukt. Ik heb ook veel geleerd op het gebied van verkoop in de B2B.

Als mijn studie is afgerond, wil ik nog een Master gaan doen. Waar het schip daarna strandt, moet nog blijken. Voor nu trekt sales- en relatiemanagement mij het meest.

Accepteer s.v.p. marketing cookies om deze video te kunnen bekijken. Accepteer
NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag