Innovatie & cijfers: Martijns stage bij Van Lanschot Bankiers

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Martijn volgt hbo bachelor Bedrijfskunde in Eindhoven en hij loopt stage op het hoofdkantoor van Van Lanschot Bankiers in ’s-Hertogenbosch. Op de afdeling Digital & Innovation werkt hij zelfstandig aan verschillende projecten. Een hele uitdaging en flink wat verantwoordelijkheid, maar daar krijgt hij een uniek kijkje in het bankwezen voor terug.

Allereerst, wat is Van Lanschot voor een bank?

“Van Lanschot is de oudste onafhankelijke bank van Nederland; ze bestaat al ruim 275 jaar. Iedereen is welkom bij Van Lanschot; je kunt al met €1.000,- instappen. Klanten met een vermogen vanaf €500.000,- kunnen gebruikmaken van de gespecialiseerde Private Banking dienstverlening. Deze dienstverlening vormt samen met dienstverlening van Kempen & Co waaronder Asset Management en Merchant Banking de specialismen waarin Van Lanschot Kempen excelleert en waarin ze zich onderscheidt met persoonlijke aandacht, gespecialiseerde kennis en ervaring.”

Waarom heb je bij Van Lanschot gesolliciteerd voor een stageplaats?

“De omvang van het bedrijf en de gevestigde naam in de financiële wereld spraken mij erg aan. Ik dacht, daar kan ik veel leren. En daarnaast leek het mij erg interessant om vanaf de binnenkant te zien hoe een bank werkt, hoe de financiële wereld werkt en bijvoorbeeld ook hoe beleggen werkt. Ik hoorde namelijk wel eens dat iemand een goede belegging had gedaan. Ik vroeg me dan altijd af hoe dat dan precies werkte. Door mee te draaien in de bank krijg ik dat inzicht.”

Hoe zien jouw stagedagen eruit?

“Ik werk op de afdeling Digital & Innovation. Deze afdeling is gericht op het continu verbeteren van processen. Elke dag hier is weer anders. Ik heb een aantal projecten gekregen waar ik zelfstandig aan werk. Ik krijg dus best veel vrijheid en verantwoordelijkheid van mijn begeleiders. Dat is best fijn, maar ook een uitdaging; aan het eind van de week wordt er natuurlijk wel resultaat verwacht. Het leuke van die projecten vind ik dat ik daardoor veel in contact kom met andere afdelingen en bedrijven. In het begin werkte ik aan een project waarbij ik ook wel eens naar Amsterdam moest voor bepaalde bijeenkomsten. Heel interessant en leerzaam. Naast de projecten waar ik aan werk, draai ik ook wat uren mee op andere afdelingen. Hierdoor zie ik dus ook wat er op de andere afdelingen wordt gedaan. Ik leer zo langzaamaan het hele bedrijf kennen.”

Wat is het meest leerzame wat je tot nu toe hebt mogen doen?

“Het meest leerzame, dat vind ik lastig om te zeggen. Er zijn namelijk meerdere dingen die ik erg leuk en leerzaam vond. Ik heb erg veel geleerd van een extern bedrijf genaamd Innovation Booster. Dat is een bedrijf in Amsterdam dat andere organisaties helpt om anders te gaan denken op het gebied van innovatie. Innovation Booster heeft ons team geholpen bij het opzetten van een nieuw product. Dat traject duurde tien weken en in deze periode heb ik veel van hen geleerd. Dat kwam denk ik mede doordat het allemaal jonge mensen waren, wat het contact erg leuk en makkelijk maakte. Daarnaast heb ik veel geleerd van het interviewen van klanten tijdens een evenement, maar ook van mijn collega’s op alle afdelingen.”

In hoeverre heeft je opleiding je geholpen bij deze stage?

Business School Notenboom heeft een professionele uitstraling, bij veel bedrijven heb je daardoor al een streepje voor, omdat ze Notenboom kennen. Tijdens de opleiding zelf leer je voornamelijk zelf stappen te zetten, het zelf denken en handelen. In mijn ogen moet je dit bij iedere toekomstige baan kunnen.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Dat vind ik een lastige vraag. Ik wil zeker de financiële sector in omdat cijfers mij erg aantrekken; voor talen hoef je niet bij mij te zijn! Ik denk dat ik over vijf jaar werk bij bijvoorbeeld een accountancy kantoor. Dat kan een bestaand kantoor zijn, maar er zelf eentje oprichten, is ook een optie. Een kantoor samen met mijn vader starten lijkt mij ook een super leuk idee.”

Kan deze stage iets betekenen voor je carrière, denk je?

“Dat is denk ik bij iedere stage mogelijk. Als je goede contacten legt, met collega’s of klanten, en je zorgt ervoor dat ze je naam onthouden, dan heb je in mijn ogen al een hele goede basis gelegd. Als je daarnaast goede inzet toont tijdens je stage en na het afstuderen ook nog contact met hen zoekt, dan helpt dat je ook weer verder.

Heb je nog een tip voor studenten die op zoek gaan naar een stageplaats?

“Doe vooral wat je leuk lijkt, zeker als het je eerste stage is. Je kunt in principe alles nog kiezen en uitproberen!”

NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag