“Neem initiatief en laat van je horen”

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Met deze instelling is Lex, student hbo bachelor Bedrijfskunde, zijn stage op de bedrijfsadviesafdeling bij BDO ’s-Hertogenbosch ingegaan. Een stage waarbij hij veel vrijheid krijgt en zelfstandig actieplannen ontwikkelt voor uiteenlopende bedrijven. Daar heb je een flinke dosis lef voor nodig én brede kennis. Tijd om Lex eens aan de tand te voelen.

Vertel eens wat over het stagebedrijf, BDO

“BDO is een internationale accountantsorganisatie, in Nederland voornamelijk gericht op het MKB en familiebedrijven. BDO is de vijfde grootste accountantsorganisatie wereldwijd. Naast het standaard accountancy werk bieden ze ook andere diensten zoals audit & assurance, belastingadvies, advisory en bedrijfsadvies; bij die laatste afdeling loop ik stage, op de vestiging in ‘s-Hertogenbosch. Er wordt bij BDO tevens veel waarde gehecht aan de persoonlijke ontwikkeling van de werknemers. Zo groeien zij uit tot echte sparring partners voor bedrijven. Dat spreekt me erg aan.”

Wat zijn jouw dagelijkse werkzaamheden?

“Mijn dagen zien er verschillend uit. Zo’n twee dagen per week zit ik bij klanten om hen te helpen strategieën te formuleren, na te denken over doorgroeimogelijkheden en andere vraagpunten die naar boven komen. De overige dagen zit ik op kantoor, waar ik veelal de meetings uitwerk en hier verslagen van maak. Ook voer ik administratieve en accountancy werkzaamheden uit als deze zich voordoen. Ik heb meerdere taken op een dag en die zijn heel divers. Van het maken van een presentatie tot het doornemen van jaarrekeningen of analyses.”

Sluit je opleiding aan bij je stage? Heb je profijt van de vakken die je hebt gevolgd?

“Voor accountancy maak je gebruik van alle financiële vakken; je kent al veel termen en dat helpt je bij het lezen van een balans en een winst-verlies rekening. Naast de financiële vakken zijn het voornamelijk de strategische vakken die mij helpen, zoals Innovatie & Strategie, Communicatie, Management & Organisatie en bij sommige klanten ook HRM en Organizational Behavior. Het feit dat we over veel verschillende aspecten kennis opdoen, zorgt ervoor dat je over veel dingen kunt meepraten bij bedrijven.”

Zijn er andere competenties die je geleerd hebt en nu in de praktijk kunt brengen?

“Jazeker, het nemen van initiatief en het ondernemerschap komen zeer goed van pas. Zeker omdat ik op stage veel vrijheid krijg en er ook van me verwacht wordt dat ik initiatief neem. Daarnaast de zakelijke communicatie, het aannemen van een professionele houding en het vele presenteren dat we hebben gedaan, helpt me nu tijdens de stage.”

Wat is het meest leerzame dat je tot nu toe hebt gedaan?

“Het zelf naar klanten toegaan en ter plaatse uitvinden hoe ik ze het beste kan helpen én om dat dan vervolgens ook echt te doen. Dat proces van het zelf ‘ontwikkelen’ van een stappenplan, is heel leerzaam. Daarnaast zal de basiskennis die ik heb opgedaan van jaarrekeningen me in de toekomst zeker van pas komen. Wat ik verder geleerd heb is zelfstandig en accuraat te werken en op hoog niveau meedenken. En dat je zo veel mogelijk vragen moet stellen. Want daar leer je alleen maar meer van.

Waarom heb je voor een stage in Nederland gekozen en niet voor het buitenland?

“Of je naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, is een persoonlijke keuze. Voor mij was het het belangrijkste dat het stagebedrijf een goed bedrijf is en waar het dan zit, maakt mij niet uit. Het voordeel van stagelopen in Nederland is dat je in je thuisomgeving woont. Het nadeel is dat je niet de ervaring opdoet die je wel op zou doen in het buitenland. Maar omdat ik een fast-track programma doorloop en per 1 oktober aan mijn eindstage moet beginnen, is dit voor mij beter. Zeker omdat de eindstage geregeld moet worden tijdens de huidige stageperiode.”

Hoe zie je jouw toekomst over vijf jaar?

“Over vijf jaar hoop ik of een eigen bedrijf te hebben, of ergens in Nederland of in het buitenland een managementfunctie te hebben bij een groot bedrijf. Ik hoop uiteindelijk wel door te groeien tot een ‘eigen baas’ waarbij ik mensen kan aansturen en helpen.”

Denk je dat een stage je kan helpen in je carrière?

“Als de ambitie er is, is dat zeker mogelijk. BDO bijvoorbeeld biedt zelf veel studenten een baan of mogelijkheid tot een baan aan. Daarnaast helpen de vele netwerkevenementen en bedrijfsbezoeken hier ook bij.”

Heb je een tip voor studenten die nog op stage gaan?

“Ja, ik zou hen mee willen geven dat je op tijd moet gaan zoeken. De kans is groter dat je bij het gewenste stagebedrijf aan de slag kunt en je niet voor verassingen komt te staan als je begint. Ook geeft het je meer rust als je al een stagebedrijf gevonden hebt. Daarnaast moet je inspelen op je kracht; als je goed bent in cijfers is de accountancy wellicht interessanter en leuker dan het bedrijfsadvieswerk. Benut alle kennis die je opdoet op school, neem initiatief, wees een beetje brutaal en vertel het stagebedrijf hoe jij graag je stage wilt invullen. Wees niet te bang om jezelf af en toe te laten horen. Maar blijf natuurlijk altijd professioneel.”

Accepteer s.v.p. marketing cookies om deze video te kunnen bekijken. Accepteer
NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag