Cynthia Benschop : '' Mijn baan in ons familiebedrijf kan ik prima combineren met mijn studie. "

Aanmelden kennismakingsgesprek?

“Mijn baan in ons familiebedrijf kan ik prima combineren met mijn studie.”

Aan het woord is een enthousiaste Cynthia Benschop: “Wat ik uniek vind, is dat Notenboom écht staat voor het familiebedrijf. Als je daarin al werkzaam bent zoals ik of je eigen onderneming hebt en toch een studie wil volgen, dan is dit écht de opleiding!”

Cynthia BenschopFamiliebedrijf & Studie
Dat het ondernemen Cynthia Benschop - studente mbo International Business Management in Rotterdam- in het bloed zit, is niet vreemd. Vader Jan Benschop is al sinds 1983 actief in de autobranche. Hij heeft met Autohuis Benschop in Lopik en verre omgeving een goede naam opgebouwd in de verkoop en het onderhoud van jong gebruikte auto’s.
“Ik ben letterlijk opgegroeid tussen de auto’s. Als mijn vader een verkoopgesprek had, zat ik rustig op zijn knie tekeningen te maken. Werknemers en vaste klanten hebben mij zien opgroeien. De liefde voor auto’s is me dan ook met de paplepel ingegoten.” “ Ik heb echter bewust gekozen voor een algemene opleiding, om me niet alleen specifiek te richten op auto’s. Maar ik heb wél de drang om er te werken en te laten zien dat er een derde generatie is (opa Benschop had ook al een
onderneming in het onderhoud van auto’s). In september 2020 kreeg ik ineens de kans om in het bedrijf van mijn vader te werken, alleen was het schooljaar net begonnen. Toen moest ik wel even schakelen, maar gelukkig schakelden ze op school met mij mee.

Waarom koos je voor Notenboom?
“Het persoonlijke, de flexibiliteit en het praktijkgerichte trok mij aan. Wat ik volmondig kan beamen is dat deze beloftes worden waargemaakt. Omdat ik best al wel een behoorlijke functie heb in de financiële administratie van ons bedrijf, kan ik niet altijd bij alle lessen zijn. De school moet zich dus eigenlijk aanpassen aan mij. Bijvoorbeeld doordat lessen worden opgenomen. Dat vergt van mijn kant uit wel discipline om die alsnog te volgen, maar als je die drive hebt, dan lukt dat wel.”

En het praktijkgerichte?
“Dit is écht een school voor en mét ondernemers, ook de docenten zijn dat vaak. Daardoor krijg je een heel andere interactie. Je krijgt veel praktische tips, waar je echt iets aan hebt. En ze zijn ook geïnteresseerd in mijn werk en hoe dat bij ons familiebedrijf gaat. Daarover hebben we dan gesprekken. Zo had ik net voordat een les begon milieucontrole op de zaak gehad en daarover stond niks in de boeken. Daar werd toen over gepraat. Ik kan de theorie en wat ik in de praktijk meemaak aan elkaar koppelen. De lessen zijn als een soort werkdag opgedeeld in een hoorcollege van theorie, een werkcollege waarin je met je groep aan de slag gaat en een bespreekcollege. We schrijven hier bovendien allemaal aan ons eigen businessplan en lopen daarbij tegen verschillende dingen aan. Daarin helpen we elkaar dan en doen zo kennis op van elkaar.”

Hoe zie je jouw toekomst en wat is je visie met het familiebedrijf?
Dat is een vraag die bij de bruisende Cynthia niet tegen dovemansoren is gericht! “Over tien jaar zie ik mezelf net aan het begin van de overname, maar wel nog dat mijn vader onderdeel blijft. Ik wil het bedrijf echter optimaliseren, zodat hij steeds minder hoeft te doen. Dat hij kan doen wat hij leuk vindt. Door mijn ouders ben ik van nature een ondernemer en ondernemen kan niet zonder risico's. Die moet je gewoon nemen af en toe. Ik zal het bedrijf dan ook zeker moderniseren. Maar niet zomaar, en de ‘frisse wind’ toch wel rustig aan door het bedrijf laten gaan. We zullen echter moeten gaan digitaliseren, de verkoop gaat ook steeds meer de online kant op. Dat is onvermijdelijk. Het onderhoud blijft natuurlijk handwerk, maar vraagt wel steeds meer van monteurs, door de software die in auto’s zit. Wat we horen van klanten
is dat ze het laagdrempelige bij ons waarderen. Je kunt hier gewoon binnenlopen en contact hebben met de eigenaar. Echt het gevoel van een familiebedrijf. Dat is een van onze usp’s en wil ik zeker zo behouden.”

Hoe ondernemend ben je?
Cynthia :

Het maakt niet uit; als je ergens interesse in hebt en de passie ervoor, dan kun je het verkopen. Die vraag wordt bij Notenboom ook gesteld: ‘Waar ligt jouw passie?’ Dáár ga je je businessplan op schrijven. Met passie kom je ver.

Nog plannen om door te stromen naar een hbo-opleiding?
“Ik weet dat het binnen Notenboom heel gemakkelijk gaat en ben er over aan het nadenken. Mijn interesse gaat dan uit naar de opleiding kort hbo Commercieel Management of kort hbo International Business Management. Om dan aan een ondernemersplan te werken gericht op de overname. En mocht het op de een of andere manier toch niet lukken met het bedrijf, dan heb ik in elk geval een hogere opleiding. Mijn businessplan nu is eigenlijk ook een soort ‘plan b’ om eventueel een eigen onderneming te starten.”

Wat zou je nieuwe studenten willen meegeven?
“Volg je hart en ga vooral doen wat jij écht wil doen. Net als ik. Waar je passie voor hebt, gaat je wel lukken. Dat past ook bij het Notenboom statement. En dat motiveert mij.”

Kom kennismaken
Ben je benieuwd wat Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek.

NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag