ROY HENKEMANS IS AFGESTUDEERD BINNEN ZIJN EIGEN ONDERNEMING 'VEDICIUM' MET PROFESSIONEEL ADVIES VAN ERVAREN COACHES

Aanmelden kennismakingsgesprek?

Als ondernemende Business School biedt Notenboom ook de mogelijkheid om af te studeren binnen een eigen onderneming. De student is in zijn afstudeerjaar (hbo bachelor) werkzaam in zijn eigen bedrijf of binnen het familiebedrijf met een nieuwe activiteit die hij zelfstandig van idee tot product of dienst in de markt zet.

Wat was de opdracht vanuit Business School Notenboom?

Het afstudeertraject ‘afstuderen binnen de eigen onderneming’ bestond uit het behalen van een vijftal niveaus en het uitvoeren van een aantal praktische en theoretische opdrachten. De vijf niveaus beginnen met de praktische beginselen van het opzetten van een onderneming, zoals de aanmelding bij de KvK en het opstellen van algemene voorwaarden. Het vijfde niveau wordt behaald wanneer gedurende het traject een levensvatbare onderneming is opgezet met zicht op toekomstige af- en omzet, en misschien zelfs de eerste winsten gerealiseerd worden. Eén keer per maand vond er een boardmeeting plaats, waar door middel van een presentatie van de voortgang van de onderneming en de uitgevoerde opdrachten telkens een nieuw niveau behaald kon worden.

Hoe ging de begeleiding tijdens het afstudeertraject?

Het afstudeertraject werd begeleid door mijn afstudeercoach en ondernemingscoach. Zij waren samen met een peer-student en stakeholder in het bedrijf onderdeel van de board. Daarnaast waren er soms gasten, andere stake-holders, klanten, leveranciers of docenten aanwezig bij de boardmeetings. Met mijn afstudeercoach heb ik wekelijks contact gehad over de voortgang van het afstudeertraject maar spraken we minstens zo vaak over de voortgang van de onderneming.

Roy Henkemans: Oprechte interesse en ondersteuning in mijn onderneming vanuit de opleiding is één van de redenen dat ik dit traject met plezier én succes heb afgerond.

Hoe lang was het afstudeertraject?

Het afstudeertraject ‘afstuderen binnen de eigen onderneming’ heeft voor mij 9 maanden in beslag genomen. De lengte van het afstudeertraject is afhankelijk van de snelheid waarmee je opdrachten afrondt, maar ook met de voortgang binnen je onderneming. Als je onderneming al even bestaat, zul je het traject sneller kunnen afronden dan wanneer je je nog in de idee-fase bevindt.

Hoe heb je het afstuderen ervaren?

Afstuderen binnen mijn eigen onderneming heb ik als zeer positief ervaren. Niet alleen kon ik werkzaamheden die ik voor mijn werk moest doen gebruiken om mijn opleiding af te ronden, maar ook heb ik door de feedback van board- members significante wijzigingen in mijn bedrijfsvoering doorgevoerd. De keuzes die ik toen deels op basis van advies van de board heb gemaakt, hebben voor mij positief uitgepakt. Professioneel advies van ervaren coaches is een luxe waarover niet iedereen beschikt die een onderneming opstart. 

Hoe omschrijf je je eigen onderneming?

Door het vergaren, converteren en weergeven van data, focust VeDicium zich op het besparen van kosten voor haar klanten en het verminderen van impact op het milieu. In de praktijk vertaalt zich dit naar het verzamelen van gegevens uit apparaten of gebouwen -waar dan ook ter wereld- met behulp van Internet of Things (IoT) apparatuur. Deze gegevens worden vervolgens verzonden en geanalyseerd, daarna weergegeven op een dashboard of geëxporteerd naar andere systemen. Zo voorzien we bijvoorbeeld een multinational met vrieshuizen op vijf continenten van real-time informatie over de condities in de vrieshuizen. Op basis van deze informatie worden systemen aan- en bijgestuurd indien nodig. Een ander voorbeeld is het notificeren van technici voor zonnestudio’s. Wanneer een zonnebank in een studio onderhoud vereist, zodat deze optimaal blijft functioneren. Daarnaast (en op dit project ben ik ook afgestudeerd) zijn we het afgelopen jaar in samenwerking met een aantal partijen bezig geweest met de ontwikkeling van een modern managementsysteem voor de wellness branche. Met dit systeem zetten we in op inzichtelijkheid, veiligheid en gebruiksgemak, op basis van een abonnementsmodel om de drempel tot aanschaffen te verlagen.

Hoe gaat het nu met jou en je onderneming?

Met mij en met de onderneming gaat het goed. Voor veel ondernemingen zijn de huidige tijden uitdagend en daarin zijn wij geen uitzondering. Waar deuren sluiten, gaan er gelukkig altijd weer deuren open met nieuwe kansen voor de toekomst.  Zo komt er een steeds grotere vraag naar het kunnen inlezen van gegevens op afstand zonder menselijke tussenkomst. Deze vraag wordt door het bemoeilijken van reizen alleen maar groter. Ondanks de uitdagende tijden groeien we nog steeds en beheren we ondertussen (IoT) apparatuur in 18 landen.

Roy, dat is geweldig om te horen, je bent heel ondernemend!

Klopt, tijdens mijn opleiding hbo bachelor Bedrijfskunde aan Business School Notenboom heb ik veel ruimte gekregen om te ondernemen en soms ook te reizen wanneer dat voor de onderneming noodzakelijk was. Gedurende mijn schooltijd ben ik begonnen met ondernemen, en dit vereiste soms een hoop flexibiliteit in mijn rooster en planningen. Er is door Business School Notenboom altijd gezocht naar een balans tussen school en werk en dat resulterende in een positieve uitkomst op beide gebieden.

Ben je benieuwd wat Business School Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek.

 Notenboom-blog-oud-student-afstuderen-binnen-je-eigen-onderneming-roy-henkemans

NOTENBOOM MEER DAN ONDERWIJS: 63 JAAR EEN SUCCESVOLLE OPLEIDER
Stel hier je vraag
Stel hier je vraag