Kort hbo / Associate degree International Business Management

verkozen top Topopleiding 2018!
Niveau Associate degree
Duur 2 jaar
Groepsgrootte Gemiddeld 11 studenten per klas
Groepsgrootte Maximaal 22 studenten per klas
Contacturen Gemiddeld 20 uur per week

Algemeen

Ambieer jij een carrière in het internationale bedrijfsleven? Ben je geïnteresseerd in de internationale handel en zie je jezelf wel in een leidinggevende rol? Dan is de opleiding Associate degree International Business Management echt iets voor jou! Want in de wereld van de internationale handel is elke dag weer anders.

Je volgt nieuwe trends en ontwikkelingen op de voet, speelt in op kansen en ontdekt nieuwe markten. Deze ambitieuze en ondernemende houding stimuleren wij al vanaf dag één van je studie. Dat is onze kracht. Bovendien kun je, als je wilt, na dit kort hbo-traject doorstromen naar het derde jaar van onze volledige hbo opleiding Bedrijfskunde. Die opleiding is zelfs bekroond met het zegel ‘Topopleiding’, waarmee deze tot de allerbeste van Nederland hoort. De beste start van jouw carrière vind je dus hier, bij Business School Notenboom.

 

Associate degree International Business Management in het kort

De Associate degree opleiding in International Business Management duurt, net als alle verkorte hbo opleidingen, twee jaar. In deze twee jaar leer je alles over bedrijfsprocessen en de inrichting van organisaties. Over marktsectoren en marktonderzoek, internationale handel, internationaal recht, import en export. Maar ook over marketing, management, financiën en economie. Echt een breed vakkenpakket dus.

Ook werk je aan je personal en business skills. Je leert:

 • taal-, communicatie- en presentatievaardigheden
 • marketing- en salesvaardigheden en netwerken
 • een zakelijke houding aan te nemen
 • jezelf te verdiepen in buitenlandse culturen en klanten
 • klanten te benaderen en te adviseren

Ook doe je tijdens je opleiding al praktijkervaring op. Beide studiejaren sluit je af met een stage bij een (internationaal) bedrijf. Tijdens je afstudeerstage voer je een onderzoek uit. Rond je alles met goed gevolg af? Dan heb jij na twee jaar je kort hbo diploma in International Business Management behaald!

Aan het werk of doorstuderen?

Nu je je diploma hebt, ligt de wereld voor je open. Misschien heb je vanuit je stageplaats een aanbod gekregen. Of zie je een mooie kans bij een internationaal topbedrijf. Je bent in elk geval klaar voor een mooie carrière in international business.

Of heb je nog hogere ambities? Wil je verder studeren? Dan kun je na het kort hbo direct doorstromen naar het derde jaar van onze hbo opleiding Bedrijfskunde. Aan jou de keus!

Waarom Notenboom

Waarom kies jij voor Notenboom?

Als particuliere onderwijsinstelling werken wij er elke dag aan om jou het beste onderwijs te geven. Onderwijs waar wijzelf achter staan. Onderwijs dat jou inspireert ondernemend te zijn. Zodat je proactief te werk gaat en kansen ziet en dúrft te pakken. Onderwijs waarbij het persoonlijke karakter niet verloren gaat, want iedereen is een individu. Een leertraject dat op jou persoonlijk is afgestemd, brengt je het verst. Onderwijs dat ambitieus en inspirerend is, met uitdagende lessen en veel oefening in de praktijk. Onderwijs waar transparantie en flexibiliteit enorm belangrijk zijn. Ruimte voor ontwikkeling, maar wel binnen heldere kaders. Zeggen wat je doet en luisteren naar elkaar. Want het beste onderwijs maken we samen.

Deze kernwaarden komen dagelijks tot uiting in:

 • Ons uitdagende en inspirerende onderwijs
 • Onze keuze voor docenten met praktijkervaring en sterke didactische kwaliteiten
 • Uitstekende persoonlijke begeleiding en direct contact met de ouders
 • De vele ondernemers- en netwerkactiviteiten tijdens de hele opleiding
 • Individuele toetsing bij aanvang van de opleiding, mogelijkheid om te kunnen versnellen en aanpak van deficiënties
 • Het waardevolle Notenboom-netwerk: Notenboom for life!

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken die je per jaar volgt bij de Ad-opleiding International Trade Management.

Jaar 1
Vakken
Rapporteren & Formuleren Training persoonlijk leiderschap
Business English 1 Human resource management
Financial accounting 1+2 Projectmanagement
Grondslagen van de economie Beïnvloeden, identiteit en imago
Bedrijfsprocessen & Logistiek Basis marketing
Economische calculaties Consumentenmarketing
Inleiding bedrijfskunde Persoonlijke communicatie
Inleiding ondernemingsrecht Marketingcommunicatie
Ondernemen 1

Stage
Het eerste jaar sluit je af met een beroepsoriënterende stage van twaalf weken.

Jaar 2
Vakken
Statistiek 1 Cross cultural management
Business English 2+3 Business etiquette
Inleiding International business International marketing
Personal branding Sales & Accountmanagement
Management & Organisatie E-Business
International trade management Ondernemen 2+3

Internationale studiereis
Singapore

Stage
Het tweede jaar loop je een beroepsvormende stage en deze sluit je af met jouw Ad-opdracht.

Stage

Stage

Bij Business College Notenboom zijn de stages een integraal onderdeel van het curriculum. Het wordt aangemoedigd om een stage in het buitenland te doen.

Jaar 1 
Het eerste jaar wordt afgesloten met een oriënterende stage van twaalf weken bij een internationale organisatie of in het buitenland. Je bent werkzaam als projectmedewerker en je levert een bijdrage op basis van vooraf vastgestelde eisen.

Jaar 2
De Ad-opleiding wordt afgesloten met een beroepsstage van twaalf weken bij een internationaal bedrijf. Je bent werkzaam als project medewerker en je levert een bijdrage op basis van vooraf vastgestelde eisen. Gedurende deze stage voer je het Ad afstudeerproject uit. Je ontwikkelt een oplossing voor een bedrijfsprobleem.

Kosten

Studiekosten en betalingsregelingen

 

Collegegeld € 14.880,- per jaar
Studiematerialen € 1000,- per jaar (indicatief)
Inschrijfgeld (eenmalig) € 195,-
Introductie Inbegrepen
Verlengde inschrijving € 385,- per maand
Extraneus inschrijving € 205,- per maand
Examens Inbegrepen

 

 • Er hoeft geen lesgeld aan het Ministerie van OC&W te worden betaald.
 • Er zijn drie betalingsmogelijkheden:
  • Betaling ineens
  • Betaling in vier termijnen, meerprijs €200,- per jaar
  • Betaling in twaalf termijnen, meerprijs €350,- per jaar
  Bij wanbetaling wordt per aanmaning €35,- administratiekosten in rekening gebracht en zijn eventuele incassokosten voor jouw rekening of voor rekening van de wettelijke vertegenwoordigers.
 • Voor doorstromers wordt het collegegeld jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI met een maximum van 3%. Indien het CPI negatief is, wordt 0% indexatie gehanteerd. Een doorstromer is een student die zijn opleiding aansluitend voltijds doorzet in het volgende studiejaar. De indexatie zal tevens gelden voor de tarieven van een verlengde of extraneus inschrijving. Een doorstromer van MBO naar HBO zal een nieuwe overeenkomst aangaan met de dan geldende collegegelden.
 • Voor de volledige informatie over de betalingen verwijzen we je naar de algemene voorwaarden
 • Kostenindicatie studiereis circa €1500,-
  (afhankelijk van vluchtprijsontwikkelingen)
 • Risico & restitutie in het eerste schooljaar: je begint enthousiast aan je nieuwe opleiding. Helaas loopt het soms anders dan je verwacht. Mocht dat bij jou in het eerste jaar het geval zijn, dan dragen wij het financiële risico. Als je de opleiding voortijdig beëindigt, betaal je de lopende maand uit en een maand annuleringstermijn (voor de overige jaren geldt een annuleringstermijn van drie maanden).

 

Financiering

Studiefinanciering

Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de gegevens van DUO voor studiejaar 2017–2018. We verwijzen dan ook voor actuele gegevens altijd naar de website van DUO: www.duo.nl.

GEEN Wettelijk collegegeld
Omdat Business School Notenboom een particuliere onderwijs instelling is hoef je geen wettelijk collegegeld te betalen. Dat betekent dat voor hbo studenten het bedrag van € 2.006,- (per jaar) komt te vervallen.

Studiefinanciering EN COLLEGEGELDKREDIET op het hbo
Vanaf 1 september 2015 geldt voor studenten aan hbo en universiteit een nieuw stelsel van studiefinanciering. De basisbeurs is op dat moment komen te vervallen. In plaats hiervan kunnen studenten (in het particulier onderwijs) per maand maximaal circa € 1.703,51 lenen. Je bepaalt zelf hoeveel je leent voor je levensonderhoud en collegegeld. Het bedrag van € 1.703,51 is inclusief een eventuele aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je een aanvullende beurs van maximaal € 387,92 krijgen, de aanvullende beurs wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt) en collegegeldkrediet. Studenten die een hbo opleiding volgen en recht hebben op studiefinanciering kunnen collegegeldkrediet aanvragen. Het collegegeldkrediet is bedoeld voor de financiering van het collegegeld en bedraagt maximaal € 10.030,- per jaar. Dit wordt per maand met de studiefinanciering uitbetaald.

De verplichte aflosfase is met ingang van 1 januari 2016 van 15 jaar naar 35 jaar gegaan. Wie minder verdient dan het minimumloon hoeft niet af te lossen. Bovendien hoef je maandelijks nooit meer dan 4% van het extra inkomen boven het minimumloon terug te betalen. Dit is nu maximaal 12%.
Bij de basisbeurs hoort ook de OV-Chipkaart, hierbij kun je kiezen of je een week of weekend OV wilt waarmee je dan gratis kunt reizen.

Voucher voor nascholing of bijscholing
Studenten die voor het eerst gaan studeren aan hbo of universiteit tussen studiejaar 2015-2016 tot en met 2018-2019 krijgen (van DUO) een voucher voor nascholing of bijscholing bij het behalen van hun diploma. Deze ‘tegoedbon’ bedraagt ongeveer € 2.000,-. Het tegoed kan 5 tot 10 jaar na het halen van het diploma gebruikt worden.

Meer informatie over studiefinanciering
Kijk op www.duo.nl of bel met het centrale telefoonnummer van DUO: 050-5997755.

Deze opleiding is op 3 Notenboom-locaties te volgen


Meedelen in succes

Afstudeerstage bij Supertrash in New York

Ik wilde mijn afstudeerstage lopen in New York én mode gerelateerd. Dankzij mijn opgebouwde netwerk lukte dat. Vier maanden hielp ik in New York bij het opzetten van het tweede hoofdkantoor van Supertrash. Een geweldige tijd en een prachtige uitdaging!

Stephanie

Vragen of studieadvies nodig? Neem contact op!

Wij staan voor je klaar.

Neem contact op