Kort hbo / Associate degree International Business Management

verkozen top Topopleiding 2018!
Niveau Associate degree
Duur 2 jaar
Groepsgrootte Gemiddeld 11 studenten per klas
Groepsgrootte Maximaal 19 studenten per klas
Contacturen Gemiddeld 20 uur per week

Algemeen

Ambieer jij een carrière in het internationale bedrijfsleven? Ligt jouw passie bij het lanceren van innovatieve business concepten en zie je jezelf in een zelfstandige rol? Dan is deze internationaal georiënteerde opleiding echt iets voor jou!

Associate degree International Business Management – wat houdt de studie in?

De studie Associate degree International Business Management duurt net als de andere verkorte hbo opleidingen twee jaar en zit daarmee tussen mbo-4 en hbo bachelor (niveau 6) in.

In twee jaar leer je alles over bedrijfsprocessen en de inrichting van organisaties, import en export, de uitdagingen van opkomende markten, verschillende strategieën, de invloed van cultuurverschillen en over aspecten zoals marketing, marktintelligentie en juridische zaken. Je werkt ook aan je business skills. Je leert onder andere:

Ook werk je aan je personal en business skills. Je leert:

 • taal-, communicatie- en presentatievaardigheden
 • marketing- en salesvaardigheden en netwerken
 • een zakelijke houding aan te nemen
 • jezelf te verdiepen in buitenlandse culturen en klanten
 • klanten te benaderen en te adviseren

Topopleiding
Wist je trouwens dat deze opleiding bovendien bekroond is met het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’, wat het tot de beste Ad-opleiding International Business Management van Nederland maakt?

Praktijkervaring
Naast kennis is praktijkervaring erg belangrijk. Daarom werk je tijdens je studie aan verschillende projecten. Ook sluit je beide leerjaren af met een stage bij een (internationaal) bedrijf. Gedurende je laatste afsluitende stage werk je aan een oplossing voor een marketing gerelateerd probleem.

Sluit je beide stages en al je vakken met goed gevolg af? Dan heb jij je opleiding kort hbo International Business Management gehaald!

Aan het werk of doorstuderen?

Na twee jaar hard werken heb jij je kort hbo diploma op zak (niveau 5) en kun je aan de slag. Na je studie kun jij aan het werk in een mooie functie in de internationale handelsindustrie. Of heb je nog hogere ambities? Wil je verder studeren? Dan kun je na het kort hbo direct doorstromen naar het derde jaar van onze hbo bachelor opleiding Bedrijfskunde.

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken die je per jaar volgt bij de Ad-opleiding International Business Management.

Jaar 1
Vakken
Rapporteren & Formuleren Training persoonlijk leiderschap
Business English 1 Human resource management
Financial accounting 1+2 Projectmanagement
Grondslagen van de economie Beïnvloeden, identiteit en imago
Bedrijfsprocessen & Logistiek Basis marketing
Economische calculaties Consumentenmarketing
Inleiding bedrijfskunde Persoonlijke communicatie
Inleiding ondernemingsrecht Marketingcommunicatie
Ondernemen 1

Stage
Het eerste jaar sluit je af met een beroepsoriënterende stage van twaalf weken.

Jaar 2
Vakken
Statistiek 1 Cross cultural management
Business English 2+3 Business etiquette
Inleiding International business International marketing
Personal branding Sales & Accountmanagement
Management & Organisatie E-Business
International trade management Ondernemen 2+3

Internationale studiereis
Schooljaar 2018-2019 is de bestemming: Kaapstad. Welke bestemming is er gekozen voor schooljaar 2019-2020?

Stage
Het tweede leerjaar wordt afgesloten met een lintstage van twintig weken. Je werkt aan een Ad-project en ontwikkelt een oplossing voor een bedrijfsprobleem.

Kosten

Studiekosten en betalingsregelingen

Collegegeld € 16.770,- per jaar *
Inschrijfgeld (eenmalig) € 250,-
Verlengde inschrijving € 410,- per maand
Extraneus inschrijving € 225,- per maand
* Studieboeken Inbegrepen
* introductie jaar 1 Inbegrepen
* Interne examens Inbegrepen
 • Er hoeft geen lesgeld aan het Ministerie van OC&W te worden betaald.
 • Er zijn drie betalingsmogelijkheden:
  • Betaling ineens
  • Betaling in vier termijnen, meerprijs €200,- per jaar
  • Betaling in twaalf termijnen, meerprijs €350,- per jaar
  Bij wanbetaling wordt per aanmaning €35,- administratiekosten in rekening gebracht en zijn eventuele incassokosten voor jouw rekening of voor rekening van de wettelijke vertegenwoordigers.
 • Voor doorstromers wordt het collegegeld jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI met een maximum van 3%. Indien het CPI negatief is, wordt 0% indexatie gehanteerd. Een doorstromer is een student die zijn opleiding aansluitend voltijds doorzet in het volgende studiejaar. De indexatie zal tevens gelden voor de tarieven van een verlengde of extraneus inschrijving. Een doorstromer van MBO naar HBO zal een nieuwe overeenkomst aangaan met de dan geldende collegegelden.
 • Voor de volledige informatie over de betalingen verwijzen we je naar de algemene voorwaarden
 • Kostenindicatie studiereis circa €1500,-
  (afhankelijk van vluchtprijsontwikkelingen)
  Optionele studieactiviteit in het lesprogramma, wij werken op basis van vol = vol.
 • Risico & restitutie in het eerste schooljaar: je begint enthousiast aan je nieuwe opleiding. Helaas loopt het soms anders dan je verwacht. Mocht dat bij jou in het eerste jaar het geval zijn, dan dragen wij het financiële risico. Als je de opleiding voortijdig beëindigt, betaal je de lopende maand uit en een maand annuleringstermijn (voor de overige jaren geldt een annuleringstermijn van drie maanden).

Stage


Stage
Bij Business College Notenboom zijn de stages een integraal onderdeel van het curriculum. Het wordt aangemoedigd om een stage in het buitenland te doen.

Jaar 1 

Het eerste jaar wordt afgesloten met een oriënterende stage van twaalf weken bij een (internationaal bedrijf).

Jaar 2
Het tweede leerjaar wordt afgesloten met een lintstage van twintig weken. Je werkt aan een Ad-project en ontwikkelt een oplossing voor een bedrijfsprobleem.

Financiering


Studiefinanciering
Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de gegevens van DUO voor studiejaar 2019–2020. We verwijzen dan ook voor actuele gegevens altijd naar de website van DUO: www.duo.nl.

GEEN Wettelijk collegegeld
Omdat Business School Notenboom een particuliere onderwijs instelling is hoef je geen wettelijk collegegeld te betalen. Dat betekent dat voor hbo studenten het bedrag van € 2.060,- (per jaar) komt te vervallen.

Studiefinanciering EN COLLEGEGELDKREDIET op het hbo
Vanaf 1 september 2015 geldt voor studenten aan hbo en universiteit een nieuw stelsel van studiefinanciering. De basisbeurs is op dat moment komen te vervallen. In plaats hiervan kunnen studenten (in het particulier onderwijs) per maand maximaal circa € 1.728,79 lenen. Je bepaalt zelf hoeveel je leent voor je levensonderhoud en collegegeld. Het bedrag van € 1.728,79 is inclusief een eventuele aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je een aanvullende beurs van maximaal € 391,00 krijgen, de aanvullende beurs wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt) en collegegeldkrediet. Studenten die een hbo opleiding volgen en recht hebben op studiefinanciering kunnen collegegeldkrediet aanvragen. Het collegegeldkrediet is bedoeld voor de financiering van het collegegeld en bedraagt maximaal € 10.300,- per jaar. Dit wordt per maand met de studiefinanciering uitbetaald.

De verplichte aflosfase is met ingang van 1 januari 2016 van 15 jaar naar 35 jaar gegaan. Wie minder verdient dan het minimumloon hoeft niet af te lossen. Bovendien hoef je maandelijks nooit meer dan 4% van het extra inkomen boven het minimumloon terug te betalen. Dit is nu maximaal 12%. Bij de basisbeurs hoort ook de OV-Chipkaart, hierbij kun je kiezen of je een week of weekend OV wilt waarmee je dan gratis kunt reizen.

Voucher voor nascholing of bijscholing
Studenten die voor het eerst gaan studeren aan hbo of universiteit tussen studiejaar 2015-2016 tot en met 2018-2019 krijgen (van DUO) een voucher voor nascholing of bijscholing bij het behalen van hun diploma. Deze ‘tegoedbon’ bedraagt ongeveer € 2.000,-. Het tegoed kan 5 tot 10 jaar na het halen van het diploma gebruikt worden.

Meer informatie over studiefinanciering
Kijk op www.duo.nl of bel met het centrale telefoonnummer van DUO: 050-5997755.

Waarom Notenboom


Waarom kies jij voor Notenboom? Als particuliere onderwijsinstelling werken wij er elke dag aan om jou het beste onderwijs te geven. Onderwijs waar wijzelf achter staan. Onderwijs dat jou inspireert ondernemend te zijn. Zodat je proactief te werk gaat en kansen ziet en dúrft te pakken. Onderwijs waarbij het persoonlijke karakter niet verloren gaat, want iedereen is een individu. Een leertraject dat op jou persoonlijk is afgestemd, brengt je het verst. Onderwijs dat ambitieus en inspirerend is, met uitdagende lessen en veel oefening in de praktijk. Onderwijs waar transparantie en flexibiliteit enorm belangrijk zijn. Ruimte voor ontwikkeling, maar wel binnen heldere kaders. Zeggen wat je doet en luisteren naar elkaar. Want het beste onderwijs maken we samen.

Deze kernwaarden komen dagelijks tot uiting in:

 • Ons uitdagende en inspirerende onderwijs
 • Onze keuze voor docenten met praktijkervaring en sterke didactische kwaliteiten
 • Uitstekende persoonlijke begeleiding en direct contact met de ouders
 • De vele ondernemers- en netwerkactiviteiten tijdens de hele opleiding
 • Individuele toetsing bij aanvang van de opleiding, mogelijkheid om te kunnen versnellen en aanpak van deficiënties
 • Het waardevolle Notenboom-netwerk: Notenboom for life!

Een echt familiebedrijf
Business School Notenboom werd opgericht in 1958 en is inmiddels zestig jaar succesvol opleider op het gebied van Business en Hotelmanagement. Notenboom is een echt familiebedrijf; inmiddels vormt de derde generatie Notenbomers de directie van onze school. Het persoonlijke en ondernemende karakter van ons onderwijs zit dan ook diep geworteld in onze cultuur. Samen met een team van 150 gepassioneerde en gewaardeerde collega’s zetten wij ons dagelijks in om onze studenten van het beste onderwijs te voorzien. Onder ons persoonlijke credo: ‘het leveren van de hoogste kwaliteit en het bewaken van de kleinschaligheid’.

Voordelen Notenboom


Heb jij ambities voor een succesvolle carrière in het (internationale) bedrijfsleven of de gastvrijheidssector? Wil jij alles uit jezelf halen en het hoogst haalbare bereiken? Dan is het particuliere onderwijs van Business School Notenboom de beste voorbereiding waarmee je jouw doelen gaat bereiken.

De opleidingen bij Business School Notenboom kenmerken zich door:

 • Kleinschaligheid: kleine klassen met veel aandacht voor elke student
 • Resultaatgerichtheid: met onze begeleiding vergroot je jouw kans op het behalen van je diploma
 • Een persoonlijk karakter: oog voor elke student met zijn sterke en zwakkere punten
 • Het creëren van een business mindset: het opbouwen van een netwerk en indrukwekkend cv
 • Het creëren van een ondernemende houding: kansen leren herkennen én benutten
 • Inspirerend onderwijs: van docenten met een nauwe band met de praktijk
 • Het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt: een up-to-date vakkenpakket

96% van onze afgestudeerden heeft binnen 6 maanden een baanWant na het afstuderen heb je een schat aan waardevolle kennis en een set praktische vaardigheden en business skills opgebouwd. De wereld ligt voor je open.Meer weten over particulier onderwijs? Lees hier meer.

Deze opleiding is op 2 Notenboom-locaties te volgen


Meedelen in succes

Afstudeerstage bij Supertrash in New York

Ik wilde mijn afstudeerstage lopen in New York én mode gerelateerd. Dankzij mijn opgebouwde netwerk lukte dat. Vier maanden hielp ik in New York bij het opzetten van het tweede hoofdkantoor van Supertrash. Een geweldige tijd en een prachtige uitdaging!

Stephanie

Vragen of studieadvies nodig? Neem contact op!

Wij staan voor je klaar.

Neem contact op